7 tipů, jak se zbavit dudlíku

25.12.2022

Dudlík dokáže v prvních měsícíh dítěti někdy skutečně pomoci. Co ale dělat, když chceme, aby se naše dítko dudlíku zbavilo? Tady je pár osvědčených tipů - určitě si mezi nimi vyberete ten Váš!

Miminka mají sací reflex, díky němuž jsou schopna sání z prsu nebo z lahve. Cítí ale potřebu uplatňovat tento reflex častěji, než krmení samotné. I když postupem času sací reflex odeznívá, dudlání dítěti přináší libé pocity a vyhledává ho v pro něj náročných nebo emočně vypjatých situacích. Dudlání je pro většinu dětí nástrojem na zklidnění.

Kdy začít s odnaučováním ?

Jestliže plánujete odnaučení dudlíku, je třeba zvolit správné načasování, jinak budou vaše snahy marné a pro dítě traumatizující. V prvé řadě je třeba se vyvarovat stresujícím obdobím, jakým může být například stěhování nebo narození mladšího sourozence.

Dítě by se mělo odnaučit dudlání přes den do jednoho roku a přes noc do dvou. Pokud to však nepůjde a probrečí bez dudlíku celou noc, nelamte to přes koleno. Lepší je pár měsíců počkat, až dítě zvládne tuto situaci lépe, než zbytečně stresovat sebe i dítko.

Jak na to ?

  • Ten dudlík nějak divně chutná maminko...

Stejně jako při odnaučování kousání nehtů může při odnaučování od dudlíku pomoci to, že se natře něčím nedobrým, co dítěti nechutná.

  • Darujte ho

Pokud myslíte, že dítě tento postup pochopí, pak darování nebo výměna dudlíku za něco jiného, po čem dítě touží, může být ten správný trik, který závislost na dudlíku pomůže ukončit.

  • Udělejte studený čumák

Vy jste rodič a tudíž Vy máte tu moc dudlík dítěti náhle jednou provždy odebrat - alespoň teoreticky. Pokud si myslíte, že nejlepší pro Vaše dítě i Vaše duševní zdraví je zkrátka jednoho dne říci pevné "Ne", máte na to právo.

  • Odebírejte ho postupně

Postupné a citlivé odstavování od dudlíku budou asi všichni zúčastnění snášet nejlépe. První úspěšný krok je omezit užívání dudlíku jen na určité časové úseky (večerní usínání) nebo místo (postel...).

  • Poškoďte ho

Mnoha rodičům se osvědčilo dudlík nějak poškodit, aby se pak sám doničil a přestal být dítěti v puse příjemný. Někdo ho propíchne a čeká, až se roztrhne, někdo ho rovnou natrhne až k držátku. Bezpečnost především: jestliže to zkusíte, dejte pozor, abyste dudlík nepoškodili tak, že by se z něho uvolňovaly malé kousky, které by dítěti mohly zaskočit, nebo by se začalo dusit.

  • Věnujte ho Dudlíkové víle

Dudlíková víla je malinká a je to nejbližší příbuzná Zubní víly. Tahle kouzelná postavička může Vašemu dítěti pomoci přejít ze života s dudlíkem k životu bez dudlíku. Zvlášť, když se místo dudlíku objeví nová hračka.

Až budete příště zase zuřivě hledat ztracený dudlík, zastavte se. Když už se ztratil, je ztracený. Nebo ho můžete ztratit schválně. Obě možnosti jsou pro zoufalé rodiče dobrým řešením.

ZAKÁZAT DUDLÍK JE NĚKDY NUTNÉ I ZE ZDRAVOTNÍCH DŮVODŮ

  • Děti, které nedudlají, mají méně problémů s ušními infekcemi.
  • Jestliže to vypadá, že bude mít vaše dítě nějaké problémy s výslovností, může je dudlík ještě zhoršit.
  • Dlouhodobé a urputné dudlání může způsobit problémy se zuby a ústní dutinou.

Někteří rodiče si naopak myslí, že je lepší se do ničeho moc neplést a nechat na dítěti, až se dudlíku vzdá samo. Někdy může mít dítě silnou potřebu se utěšovat, takže když mu odeberete dudlík, najde si rychle náhradu: bude si cucat palec, tahat s sebou deku a cucat ji nebo si najde jiného "miláčka", kterého bude ožužlávat.

Zařizujete teprve výbavičku a dudlíky sháníte ?