Čaj z maliníku v těhotenství

09.01.2022

Čaj z listů maliníku je přírodní lék, který se už po staletí užíval v tradičním porodnictví. Porodní asistentky ho v minulosti doporučovaly v posledních týdnech těhotenství pro hladký a bezbolestný porod.

Čaj se získává ze sušených lístků malin. Po malinách ale nechutná. Ženy, které ho pijí, mluví nejčastěji o hořké chuti.

Jaké má čaj účinky?

Vědecky není účinek tohoto čaje vůbec objasněn. Různé studie však dokazují, že ženy, které ho v posledních týdnech těhotenství pijí pravidelně, mají kratší druhou dobu porodní a obecně je porod méně bolestivý a vyčerpávající. Čaj totiž uvolňuje svaly dělohy, pánevního dna a působí proti křečím. Je bohatý na vitamíny a minerální látky - zejména vitamín C, železo a vápník.

Maminky se shodují, že má vliv také na psychickou pohodu i dobrou fyzickou kondici. Pro tyto účinky je však nutné nápoj pít v průběhu několika týdnů.

Nenechte se zmást - čaj z maliníku se nepije pro zrychlení porodu, spíše pro podporu pravidelného rytmu. Není vhodný pro vyvolání porodu, pokud už miminko přenášíte. Správný účinek má totiž jen při pravidelné dlouhodobější konzumaci.

Mnoho porodních asistentek doporučuje užívat čaj od 37. týdne těhotenství. V 38. týdnu se pití přeruší a od 39. týdne se zvyšuje denní dávka až na 4 šálky denně. Pokud by dítě ještě nepřišlo na svět, následuje ve 40. týdnu další přestávka. Přerušení je důležité, aby se zabránilo nadměrné dávkování.

V prvním trimestru vám ale také může pomoci s ranními nevolnostmi. Pokud se pro jeho užívání však rozhodnete, informujte o tom svého lékaře.

Kontraindikace

Pokud máte pochybnosti, vždy se poraďte se svým lékařem.

V jakém případě byste čaj neměla užívat? (jedná se o obecné doporučení)

  • V minulosti jste předčasně porodila
  • V 2. trimestru se vyskytlo krvácení
  • Máte naplánovaný císařský řez
  • Očekáváte dvojčata
  • Máte vysoký tlak

Závěr

  • Čaj z listů malinovníku je přírodní lék, který se používá v porodnictví a gynekologii již velmi dlouho.
  • Účinné složky napomáhají uvolnění svalů dělohy a pánve. Díky tomu mohou usnadnit porod.
  • Kromě toho listy podporují regeneraci v šestinedělí.