Co zařídit před porodem?

04.05.2023

Blíží se vám termín porodu a vy se ptáte .. co vše před ním zařídit? Nakupování výbavičky, koupě kočárku a příprava dětského pokojíčku není to jediné, co v těhotenství musíte zařídit. Je tu i ta méně příjemná část a tou je administrativa. V dnešním článku vám předáme informace, kam a kdy zajít i co zařídit ještě před tím, než porodíte. 

Přiznání otcovství

Tento bod se vás týká v případě, že jste svobodný nebo rozvedená a přejete si, aby se vaše. děťátko jmenovalo po vašem partnerovi. Ať už před porodem nebo kdykoliv během těhotenství byste tedy měli navštívit matriku. Potřebovat budete těhotenskou průkazku, doklady totožnosti a rodné listy obou rodičů. Pokud přiznání otcovství k porodu nepřinesete, získá miminko příjmení automaticky po vás (úpravy lze provést dodatečně po porodu).

Prohlášení o jménu dítěte

Toto prohlášení musí vyplnit oba rodiče a ukázat ho před porodem. S tímto prohlášením jdete následně na matriku pro vystavení rodného listu.

Registrace v porodnici

Registrace neboli check-in. Daná porodnice si vás zaeviduje, zhodnotí veškerá rizika gravidity a udělá ultrazvuk miminka. Nezapomínejte, že v některých větších městech je potřeba se do porodnice zaregistrovat již kolem 14. týdne těhotenství. U ostatních porodnic se doba pro registraci liší a může být třeba až kolem 35. - 37. týdne těhotenství.


Mateřský a rodičovský příspěvek

Na rodičovský příspěvek mají nárok všichni, zatímco na mateřskou pouze ti, kteří splní zákonné podmínky (musí být v době nástupu nemocensky pojištěn, nebo musí trvat ochranná lhůta ze skončeného nemocenského pojištění; a zároveň musí být nemocensky pojištěn minimálně 270 dnů v posledních dvou letech). Mateřská se čerpá po dobu 28 týdnů v případě jednoho dítěte, 37 týdnů v případě vícerčat. Nástup na mateřskou dovolenou je 8 až 6 týdnů před očekávaným termínem porodu. Svému zaměstnavateli předáte žádost, kterou vám vystaví gynekolog.

Výběr pediatra

V porodnici budou chtít novorozenecké sestřičky a lékaři vědět jméno pediatra, který si péči o miminko převezme. Ve většině případů stačí lékaři pouze zavolat a domluvit se s ním. Po propuštění z porodnice byste měla navštívit pediatra do 48 hodin spolu s propouštěcí zprávou z porodnice. Neodkládejte výběr pediatra na poslední chvíli.

Věříme, že potřebné administrativní záležitosti vám půjdou hladce a vám tak zbyde dost času na to užívat si těhotenství.