Dětský jídelníček od 4.měsíce do 1.roku

13.12.2019

Zavedení dětské nemléčné výživy je hodně diskutované téma, neboť bývá často spojováno s postupným ukončováním kojení, nebo lépe řečeno, nastupuje ve chvíli, když už pouze mlíčko dítěti ke správnému vývoji nestačí. Názory na počátek podávání příkrmů se tedy různí ať už stan maminek, lékařů či laktačních poradkyň. Kdy nejdříve můžeme, nikoli však musíme začít s příkrmy, jak je správně kombinovat a jak a kde je podávat? To vše si povíme níže.

Postupné zavádění příkrmů (4.-6. měsíc)

S příkrmy začínáme nejdříve po ukončeném čtvrtém měsíci věku, do té doby dítěti podáváme pouze mléko (mateřské, umělé). Měli bychom začínat zeleninou, jemně rozemletou, všude bývá doporučována mrkev, protože je sladká, myslete však na to, že je těžší na žaludek. Pokud vaše miminko trpělo, nebo ještě trpí na koliky, doporučujeme zvolit jako startovací zeleninu dýni. Dítě se vám bude dobře krmit z houpacího lehátka. Neumisťujte ho do jídelní židličky, protože v tomto věku ještě neumí a ani nesmí samo sedět! 

Krmte dítě (plastovou lžičkouv době, kdy jste zvyklá kolem poledne dítě kojit či podávat náhradní mléko. Takto podávejte příkrm zhruba 3 dny, 4. den můžete zkusit zařadit jiný druh zeleniny. Je to z důvodu, abyste mohla zjistit případnou nežádoucí reakci. Z počátku dítě sní zhruba 3 lžičky, nelekejte se a dítě dokrmte mlékem, časem si tuto dávku nahradí příkrmem.

Pokud dítě zvládá zeleninové příkrmy, můžete do nich začít přidávat maso (nejlépe libové). Zařazujte ho do jídelníčku 5x-6x týdně a namísto jedné porce masa zvolte jednou týdně vařený vaječný žloutek.

Měsíc po navyknutí na příkrmy nahraďte jednu dávku mléka (dopolední, nebo odpolední) ovocným příkrmem, opět po lžičkách.

Ke konci tohoto období už můžete, co se chutí týče více experimentovat, vždy se ale v tomto případě poraďte s lékařem.

TIPY: 

  1. Přidávejte potencionální alergizující potraviny ale v malém množství, tělo si s nimi pak lépe poradí.
  2. Nepoužívejte při vaření příkrmů sůl, ani nedávejte dítěti potraviny, které ji obsahují.
  3. Pořidte si omyvatelné bryndáčky, abyste ušetřili čisté oblečení, fleky od příkrmů jdou totiž špatně vyprat.


Přivykání na celou škálu chutí (6.-8. měsíc)

Vaše dítě přichází do věku, kdy už je vhodné, aby se v příkrmech objevovaly nejprve malé a později i větší kousky, které přinutí dítě žvýkat. Ani v tomto čase ještě dítě neposazujte, pokud to neumí samo bez pomoci. (kolem 8. měsíce) 

Dětské příkrmy se v tomto období stávají velmi důležitou součástí stravy zajišťující dostatečný energetický příjem pro správný vývoj dítěte a zároveň pomáhají vašemu dítěti si zvyknout na nové chutě. Příkrmy můžete ochucovat bylinkami (NE SOLÍ). Můžete zařazovat bílý jogurt smíchaný s ovocnou přesnídávkou.

V letním období nezapomínejte na dostatečný pitný režim. Čím je dítě starší, tím vyšší má být dávka tekutin. Vhodná je kojenecká voda, čaje a nápoje, které doporučujeme naředit, aby byl ochráněn správný vývoj zubů.

Přechod k pevné stravě (8.-12. měsíc)

Vaše děťátko již není malý drobeček, roste velmi intenzivně, a proto i jeho výživové potřeby narůstají. V tomto věku nastává ideální chvíle pro pořízení jídelní židličky. Ty bývají opatřeny stolíkem, na kterém může dítě samo experimentovat s jídlem.

Součástí jídelníčku bývají například kaše (ovesná, rýžová,...), které však NESLAĎTE cukrem, ale pouze přidáním přesnídávky či ovocem. Postupně může jídelníček dítěte obsahovat tvarohové a tvrdé sýry a pečivo. 


Po prvním roce by měla strava dítěte připomínat porci dospělého, protože vaše děťátko má již povětšinou zoubky, které mu umožní kousat, sedí, zkouší jíst samo. V této fázi mu jděte naproti a učte ho zásady správného stolování, stačí mu jít jednoduše příkladem.