Jak na rutinu spánku u novorozence?

10.03.2020

Dáte mi určitě za pravdu, že spánek je krásná věc. Dokud nemáme děti bereme ho jako samozřejmost. Po narození prvního miminka si ale všichni uvědomujeme, jak je spánek najednou nezbytnou a vyhledávanou součástí.

Možná někdo ví, že miminka v našem lůně během těhotenství spí 12 hodin. Jak tedy přimějeme děti ke spánku, i když je to najednou jenom na pár hodin?

V dnešní moderní době je náš svět obklopen několika technologiemi, které slibují, že dítě bude bez problému spát. Každá z nás ale ví, že to tak není. Ne každé dítě dokáže dobře spát a už vůbec ne stejně dlouho. 

Bohužel neexistuje žádný rodičovský trik, který by se předával z generace na generaci ani žádné kouzlo. V první řadě je důležité, aby jste své děťátko poznali a věděli co má rádo. Učení pravidelného spánku spočívá v několika krocích: vytrvalá rutina, bezpečné a klidné místo

TVORBA RUTINY

Mluvíme o rutině, kterou chceme u svého novorozence vytvořit, nikoliv o rozvrhu. Miminko je pořád stále malé na to, aby se učilo návykům pravidelného rozvrhu. 

Začněte tím co zabírá na vás a vaši rodinu, kvalitní spánek je nyní na prvním místě. Můžete pomalu začít stmívat světla v pokoji, zeslabovat hlasitost televize případně rádia. Nebraňte se ani jemnému osvětlení nebo šumivým zvukům, které vytvářejí náladu na poklidný večer. 

Rada od nás: Pořiďte děťátku do postýlky šumivého mazlíčka, který svým šumem uspává. Na ukázku vkládáme pár fotek od spokojených maminek. 

PŘÍJEMNÁ KOUPEL

Existuje nepřeberné množství dětských šamponů a přípravků do koupele. Většina z nich obsahuje uklidňující látky, jako je levandule nebo heřmánek. Při koupání použijte šampon, který obsahuje jednu z těchto bylin a dopřejte vašemu dítku relaxační koupel. Díky přírodním účinkům dojde k uvolnění mysli i těla. Dospělým lidem se potom lépe spí a jinak tomu není ani i novorozenců. 

Koupete své dítě ve vaničce? Vyzkoušejte moderní vaničky - kyblíky, které stimulují prostředí bříška.

ČTENÍ

Pokud budete dítku číst, budete mu tím stimulovat bezpečí a klid v dané místnosti. Při čtení se vždy soustřeďte, aby váš hlas byl klidný a vyrovnaný. Ztlumte světla a čtěte. Tento zvláštní okamžik si neseme všichni jako tradici z dětství. 

POSLEDNÍ KRMENÍ

Po dočtení pohádky naposledy nakrmte svoje miminko. Neměla by jste při kojení opouštět místnost ve které bude spát. Opět mu tím ukážete, že se jedná o bezpečný a klidný prostor. Toto krmení by mělo být v noci poslední - dítě by mělo být plné a ospalé. Dávejte si pozor, aby mimčo sálo a nepoužívalo vás pouze jako dudlík. 

Po těchto krocích opatrně uložte dítko do postýlky.

Tato velmi jednoduchá rutina funguje u většiny dětí. Natavení rutiny je prostě a jednoduše klíčovým prvkem pro pravidelné spaní vašeho novorozence.