Jak vybrat první kojenecké mléko

11.01.2023

Výběr kojeneckého mléka závisí na věku, stupni vývoje a zdravotním stavu dítěte. Měla byste ho tedy vždy konzultovat se svým pediatrem. V zásadě rozlišujeme 4 hlavní kategorie kojeneckých "umělých" mlék:

1. Počáteční mléka

Počáteční mléka jsou pro novorozené děti a o použití počátečních mlék byste se vždy měla poradit s pediatrem. Tato mléka fungují jsou kompletní výživa dítěte a není třeba k nim doplňovat další výživu.

2. Pokračovací mléka

Pokračovací mléka jsou pro pro děti od šesti měsíců do dvanácti měsíců, ale je možné na doporučení pediatra začít s pokračovacími mléky dříve (minimálně ale po 4. měsíci), zvlášť pokud se začalo s příkrmy před ukončeným 6. měsícem. Tyto mléka se již podávají jako součást smíšené stravy.

3. Batolecí mléka

Tyto mléka jsou pro pro děti od dvanácti měsíců a stále mají mnoho benefitů pro zdravý růst v porovnání s kravským mlékem - vyvážený poměr živin, nižší množství bílkovin. Bývá obohaceno o minerály a vitamíny, nenasycené mastné kyseliny a další látky, které kravské mléko obsahuje v malém množství nebo vůbec.

4. Speciální mléka

Poslední řada jsou speciální mlék, jako např. mléka HA (zkratka slova hypoantigenní, což znamená se snížením obsahem antigenů - potenciálních alergenů) pro děti, u jejichž nejbližších příbuzných byla prokázána alergie, nebo mléka pro nedonošené děti, antirefluxová a mnoho dalších. O jejich použití je ale třeba se vždy poradit s lékařem.