Jak zvládnout horké léto v těhotenství

06.07.2022

Horké letní dny v kombinaci s pokročilým stádiem těhotenství nejsou úplně líbivou kombinací. Z pravidla se budoucím maminkám hůře dýchá, musí více pít, častěji chodí na toaletu a zároveň jsou tímto omezeny v pohybu. Sepsaly jsme pro Vás pár základních rad a doporučení, které Vám pomohou přežít horké dny.

Vyhledávejte stín

Ačkoli se Vám zdá tato věc naprostou samozřejmostí, nemusí tomu být tak. Jsou mezi námi maminky, které i tak horké dny milují a rády se na sluníčku opalují. Horko sice není pro ženu nebezpečné, ale nemusí mít dobrý vliv na miminko. Pro budoucí maminky není dobré pobývat na přímém slunci od pravého poledne do cca 15h. Obecně doporučujeme pohybovat se během celého dne ve stínu. 

Chlaďte se, plavejte. 

Plavání Vám jedině prospěje, dbejte ale na to, abyste neprochladla. Plavat můžete tak dlouho, dokud Vám to bude příjemné. Plavání jako aktivita pro těhotné není nijak striktně vymezena, a proto záleží na každé mamince. Pokud z nějakého důvodu nerada plavete nebo je Vám to nepříjemné ponořte si alespoň nohy do studené vody a odpočívejte. Skvělými pomocníky také jsou rozprašovače se studenou vodou - vhodné na obličej, hlavu i dekolt. 

Pijte dostatečné množství tekutin

Dejte si pozor, abyste vypila alespoň dva až tři litry tekutin denně, ve velkém horku i více než tři litry. Co pít v těhotenství, když je velké horko? Nejlepší pro Vás bude čistá neperlivá voda nebo ovocné čaje. Vyhýbejte se naopak perlivým vodám a slazeným nápojům. 

Otoky? Nohy nahoru!

S příchodem velkých veder Vám mohou více otékat nohy a kotníky .Ulevte si. Dejte nohy do zvýšené polohy, v nejlepším případě na noc. Šetřete se a nepobývejte na slunci. Otoky nohou - kotníků  v těhotenství jsou běžnou věcí, dokud se nejedná o masivní otoky není potřeba vyhledávat lékařskou pomoc.

Vyhněte se sportování

Namáhavým aktivitám by se těhotné ženy měly vyhýbat a ve velkých vedrech o to větším obloukem. Raději si lehněte, dejte nohy do zvýšené polohy a odpočívejte. Chcete přece jen sportovat? Jste zvyklá na pohyb a nechcete jenom ležet? V případě, že budete provozovat aerobní zátěž v teplotách okolo 25 stupňů Celsia s dostatečným pitným režimem by neměla činnost škodit mamince ani miminku.

Těšíme se na Vás zase u dalšího článku!

Jeníček - vše pro dítě