Vítání občánků, či křiny. Jak dlouhé jsou tyto obřady, jaké zvolit oblečení a co je jejich cílem?

04.12.2019

Když se vám narodí vaše milované miminko, nestává se pouze členem rodiny, ale také celé společnosti. Narození děťátka si zaslouží náležitou oslavu. V našich krajinách se nejčastěji jedná o obřad vítání občánků a pro věřící občany, křest. Je důležité si uvědomit, že oba tyto obřady jsou dobrovolné a nemusíte se jich účastnit, jsou to však velmi milé rituály, při kterých je miminko přivítáno do širšího společenství a také se při nich schází nejbližší rodina. Společně tak můžete oslavit příchod děťátka. Pokud se některé z těchto akcí rozhodnete podstoupit, jistě oceníte informace o jejich průběhu.

1. Vítání občánků

Začneme častěji uskutečňovanou slavností, která se týká všech narozených dětí s trvalým bydlištěm v naší republice. Bývají pořádané na základě počtu narozených dětí, většinou několikrát do roka.

Záměr: Přivítání dítěte do společenství spádové obce. 

Chci se zúčastnit: Na akci vám příjde pozvánka buď automaticky (u menších obcí), či si o ni musíte zažádat na příslušné matrice.

Průběh: V obřadní místnosti se shromáždí v první řadě všechny pozvané maminky s děťátky na klíně, za ně tatínkové a sourozenci novorozeňátek, někdy bývá  přítomna i širší rodina, jako například prarodiče. Následuje projev starosty proložený básněmi a písněmi, interpretovaný většinou žáky mateřských škol. Akce končí podpisem do pamětní knihy a převzetím finančního daru a dárečku pro miminko, nejčastěji se jedná o plyšového medvídka. Na vítání bývá přítomen i profesionální fotograf, který dokumentuje průběh akce a po jejím ukončení pořizuje skupinové smímky rodin a miminek, která jsou nejčastěji umístěna v kolébce, pro tyto účely připravené.

Časová dotace: Vítání probíhá nejčastěji v odpoledních hodinnách a jejich délka bývá do 30min.

Jak se obléci: Malé děti bývají oblečené slavnostně, holčičky nejčastěji do šatiček, chlapečci do košilových body, či napodobenin obleků. Trh nabízí spoustu variant společenského oblečení pro malé děti. Záleží také na ročním období, počítejte však s tím, že prostory, ve kterých obřad probíhá, budou kvalitně vytopeny. Co se vás, jakožto rodičů týče, není potřeba, aby jste dorazili ve večerní róbě, snažte se však obléci slavnostněji. U dam se nabízí kromě šatů, či sukně, také pěkná halenka, či košile s kalhotami, klidně to mohou být i džíny, pokud umíte kouzlit s doplňky, bude i tento outffit působit slavnostně. Pánové mohou také nechat oblek ve skříni, vězte však, že košilí rozhodně nic nezkazíte.

2. Křtiny

Záměr: Přívítání miminka do společenství věřících, křesťanů. 

Chci se zúčastnit: Pokud máte zájem o tento obřad, musíte oslovit pana faráře. Ten s vámi nejprve vypíše formulář s informacemi o dítěti, rodičích, prarodičích a kmotrech. U prvního dítěte následuje většinou také tzv. poučení o výchově dítěte v katolické církvi. Takových sezení může být několik, nebo klidně jen jedno, tento bod je závislý na přístupu vámi vybraného pana faráře. Závěrem vás seznámí s průběhem celého obřadu. 

Průběh: V případě křtu záleží, zda si zvolíte variantu se mší (bývá slavnostnější a delší) či po mši (bývá častější, komorní a krátká) většinou si můžete vybrat, kterou variantu zvolíte. Zaměříme se na tu kratší. Pan farář vás přivítá v kostele, znovu s vámi projde, co je kdy potřeba říci. Dále zkontroluje, zda s sebou máte nezbytnou křestní svíci a křestní dečku (ty by měli pořizovat kmotři).  Samotný obřad je v podstatě dialog mezi farářem a rodiči s kmotry, který je prokládán círevními tradicemi, jako je žehnání dítěti posvátným olejem, či ono pověstné polití hlavičky svěcenou vodou. Závěrem se zapálí křestní svíce a na miminko je položena křestní dečka. Obřad je ukončen požehnáním. 

Časová dotace: Křtiny mohou probíhat v různých časech, nejčastěji však v dopoledních hodinách. Délka obřadu se mší trvá cca 45 min, beze mše do 20min.

Oblečení: U miminek platí to samé co v přpadě vítání občánků, pokud máte novorozeňátko, můžete využít například i krásnou bílou zavinovačku. U dospělých platí poněkud přísnější dress code, než v předchozím případě. Jde o velmi slavnostní příležitost. Zapomeňte tak na džíny. Pánové také nic nezkazí, když si vezmou oblek. U příležitosti křtin se většinou schází širší rodina, nejčastěji tak po obřadu pokračují na slavnostní oběd, který přechází v klasickou oslavu.


Doporučení:

Pokud vás čeká některý z těchto obřadů, snažte se, aby před nimi bylo dítě najedené, v suchu a hlavně vyspané, hrozilo by pak, že miminko akci buď propláče, nebo naopak prospí.