Jednoduché tipy, jak správně vybrat kojenecké oblečení

03.09.2019


Výběr kojeneckého, ale ani dětského oblečení není jednoduchý. Příchod nového člena rodiny s sebou přináší radost, ale i starosti. Jedním z častých problémů je, jak vybrat kojenecké oblečení. Podle čeho se řídit, aby oblečení vyhovovalo miminku, ale zároveň aby se dobře pralo a dlouho vydrželo? Vybrat oblečení pro miminka není jednoduché. Právě proto vám ukážeme krok za krokem, jak vybrat vhodné kojenecké oblečení.

"S nákupem oblečení pro miminko nespěchejte, nejprve si důkladně promyslete, jaké oblečení vlastně potřebujete, a co by mělo splňovat. Navíc si nemůžete být jisti, jak velké miminko se vám narodí, to vám řekne lékař až v posledním trimestru."

Podle čeho se orientovat?

Oblečení pro miminka je specifické. Přestože by se vám mohlo zdát, že nemůže být těžké koupit oblečení pro novorozence, opak je pravdou. Pamatujte, že u miminek byste měli dbát na kvalitu o dost víc než u dospělých. Rozhodující je například materiál, který nesmí miminko dráždit, musí být prodyšný, hebký a podobně. Stejně tak u výběru dětského oblečení uvažujte nad tím, jak rychle se zašpiní, jak snadno se pere, ale také, jak dlouho vydrží. Bezesporu je ale nejdůležitější materiál, ze kterého je oblečení pro miminka vyrobeno.

TIP: Levné dětské oblečení je lákavé, ale cena nesmí být rozhodujícím faktorem. Nakoupit se dá kvalitní dětské oblečení za rozumnou cenu.

Materiál je alfa omegou, neslevujte z něho

Kvalitní materiál oblečení pro novorozence musí být tím nejdůležitějším. Miminko je velmi citlivé a často by mohlo dojít k podráždění kůže. Dětská pokožka musí dýchat, proto vybírejte prodyšné přírodní materiály, žádná umělá vlákna. Vhodné je využít bavlnu, která je pěkně prodyšná a pokožka může přirozeně dýchat. Pokud pokožka nedýchá, objevují se alergické reakce pokožky, svědivé vyrážky a miminko je celkově velmi neklidné.

BIO bavlna je trend poslední doby

Pokud chcete svému miminku dopřát to nejlepší, sáhněte po BIO bavlně nebo BIO bambusu. Pro pokožku dítěte je tou nejlepší volbou. Často si totiž ani neuvědomujeme, že bavlna je obohacena o mnoho chemie – jednak už na plantážích, kdy je potřeba podpořit růst a chránit rostlinu, nebo později při zpracování. Právě tyto chemické látky se mohou v bavlně držet i po vyprání. Nejšetrnější je tak pro miminko bavlna z ekologického zemědělství.

Přečtěte si také, jak prát dětské prádlo, aby bylo dokonale vyprané. Prací prostředky velmi ovlivňují pokožku dítěte. Prozradíme vám, jaká je nejlepší péče o dětské oblečení.

Velikost vybírejte až v posledním trimestru

Stejně jako u dospělých je velikost oblečení důležitá, abyste se cítili pohodlně, stejně to platí také u kojeneckého oblečení. Obecně platí, že vždy je lepší oblečení o něco větší než menší, ale snažte se koupit správnou velikost. U dětského oblečení se nejčastěji orientuje podle věku dítěte a jeho výšky. Myslete ale na to, že miminko roste opravdu rychle. Věděli jste například, že dítě do dvou let věku roste přibližně tempem 5 cm za 3 měsíce?

"U novorozenců s běžnou porodní váhou se zaměřte na velikost 52–56, u těch větších až 62."

Zvolte vhodný střih

Ještě, než koupíte oblečení pro miminka, zamyslete se nad jeho praktičností. Jak se dostanete k pleně? Můžete oděv jednoduše rozepnout, nebo musíte miminko složitě svlékat? Myslete na to, aby se vám miminko pohodlně přebalovalo. Funkčnost oblečení pro miminka je stejně tak důležitá, jako materiál, ze kterého je oblečení vyrobeno. Jednoduché je rozepínání pomocí knoflíků, případně pomocí suchého zipu a podobně – ten je dokonce rychlejší a praktičtější, ale ne vždy je pohodlný pro miminko.

Cena nesmí být rozhodující

Obecně u kojeneckých potřeb nebo oblečení není potřeba kupovat drahé kousky. Jak už jsme zmínili, miminka rostou opravdu rychle a ve výsledku budou mít oblečení na sobě jen chvíli. Rozhodně tedy není nutné kupovat značkové oblečení pro miminka, ale rozhodně na oblečení pro miminka nešetřete, levné oblečení není kvalitní a může ve výsledku přinést mnoho komplikací. Navíc kvalitní oblečení můžete bez problému prodat dalším maminkám, poptávka je velká.