Jak zabavit miminko: pomohou zvuky, edukační hračky i kontakt

22.09.2019

Malé miminko není lehké zabavit. Hračky jsou pro něj zatím velkou neznámou a nic příliš neudrží jeho pozornost. Přitom by novorozenec měl být klidný, protože je nakrmený, přebalený a v pohodlném body. Přesto ale není a vám se nedaří ho zabavit. Křik už vám leze na nervy a hledáte způsob, jak miminko zabavit a uklidnit. Vidíte se v tom? Pak jsou následující tipy určeny právě vám, pomohou vám zabavit miminko, aby nezlobilo.

Nevíte si ani rady, jak uspat miminko? Přečtěte si naše rady a uvidíte, že miminko může bez problému spát celou noc.

  • Miminko dokáže rozeznat váš hlas, využijte toho

Pokud umíte aspoň trochu vyprávět, můžete miminku vyprávět pohádku. Sice vám nebude rozumět, ale bude vnímat melodii vašeho hlasu, což ho utiší, o to více, pokud mu bude předčítat maminka. Novorozenci totiž dokážou už během prvních 14 dnů velmi dobře rozpoznat hlas matky, který je uklidňuje. Pokud si troufnete, můžete miminku také zkusit zazpívat. Miminka mají melodický zpěv rády.

  • Osobní kontakt je nejdůležitější

Hračky jsou sice skvělé, stejně jako snažit se miminko různě zabavit, ale víte o tom, že dokonale zabírá miminko chovat a procházet se s ním? Po generace prověřený způsob, jak miminko rychle uklidnit, a dokonce i uspat. Pořídit si můžete také nosítka na miminko nebo speciální šátky, ve kterých můžete novorozence nosit. Výhodou také je, že v tomto případě bude miminko cítit matčino teplo, což mu navozuje pocit v bříšku a opět ho uklidňuje.

  • Hračky nezatracujte, budou se hodit

Miminka do prvního měsíce sice hračky tak úplně nepotřebují, ale hodí se, pokud si s nimi budete hrát společně. Ideální je například využít kolotoč nad postýlku, je totiž v ideální vzdálenosti od miminka, které dlouho vidí asi jen 30 cm před sebe. Dále už nedokáže rozeznat objekty. Doporučujeme hračky barevné, pestré, čím více třpytek a barev, tím lépe. Hrací deka je také skvělou volbou, jak zabavit malá miminka.

Využijte edukační hračky a pomozte miminku rozvíjet jeho reflexy, které se vyvíjí velmi rychle už od narození. Pomocí hraček můžete reflexi a smysly miminka procvičovat.

  • Monotónní zvuky

Věděli jste, že miminko při monotónním zvuku dokáže velmi rychle usnout? Monotónní zvuky, pokud nejsou příliš hlasité, navozují u miminek harmonii. Připomínají jim totiž zvuky z maminčina bříška, jako třeba tlukot srdce, proudění krve v žilách a podobně. Všechny tyto zvuky miminko vnímá, než se narodí na svět. Zvuky jsou ideální volbou, jak přilákat pozornost miminka, protože na zrak se ještě nemůže úplně spolehnout.

Ukázali jsme vám několik osvědčených tipů, jak zabavit miminko. Pokud je neklidné miminko obtížně zabavitelné, zkuste sofistikovanější hračky, například hračky pro roční miminko, které vyžadují více aktivity od dítěte. Důležité je také, aby se miminko cítilo opravdu pohodlně. Proto je potřeba, aby miminko mělo kvalitní oblečení, podívejte se například na výbavu pro novorozence.