Na jaká vyšetření v těhotenství se připravit

10.10.2022

Jste v očekávání a ptáte se, na co se připravit ? Jaká vyšetření Vás čekají a neminou? Zdravý vývoj miminka v bříšku máte z velké části ve svých vlastních rukou. Na lékařích teď bude, aby na Vás pravidelně dohlíželi a byli Vám ve Vašem těhotenství průvodci a rádci. Jak často a jaká vyšetření vás v těhotenství čekají?

Na začátek je potřeba zdůraznit, že v České republice nejsou žádná vyšetření během těhotenství povinná, vše záleží na rozhodnutí maminky. Odborníci ale doporučují nechat sebe i své miminko pravidelně kontrolovat. Některá vyšetření Vám navíc umožní poprvé vidět své miminko. A byla by škoda, se o toto první setkání připravit. 

Kdy jít poprvé ke gynekologovi s tím, že jsem těhotná ?

Na těhotenském testu se Vám objevily dvě čárky a hned jste celá natěšená hledala volný termín v objednávacím systému svého gynekologa? S první návštěvou gynekologa počkejte dva až tři týdny od vynechání menstruace. V případě bolestí nebo jakékoliv nejistoty ale lékaře navštivte i dříve.

SEZNAM VYŠETŘENÍ

8. - 10. týden těhotenství

První pořádné vyšetření a těhotenská průkazka

Okolo 10. týdne Vás čeká první odběr krve. Ze vzorku se zjistí krevní skupina, Rh faktor a výskyt protilátek v krvi. Zjišťuje se také HBsAg (žloutenka typu B), HIV a syfilis. Pokud máte RH faktor krevní skupiny negativní, v 28. týdnu dostanete preventivní injekci imunoglobinu. Po této návštěvě si domů odnesete také těhotenskou průkazku, kde Vám lékaři budou zaznamenávat všechny další prohlídky. 

13. - 16. týden těhotenství

První seznámení s miminkem přes obrazovku

Ve 13. týdnu podstoupíte testování, které pomáhá odhalit případné genetické vady. Kromě měření tlaku, vážení a chemické kontroly moči Vám bude odebrána krev a poprvé uvidíte své miminko na ultrazvuku. Tento ultrazvuk je zaměřený na měření projasnění v oblasti šíje plodu. Test je založen na zjištění, že až 70 % plodů postižených Downovým syndromem má významný otok na šíji. Pokud jsou výsledky nepříznivé, je mamince doporučen ještě další genetický test. 

16. týden

V tomto období se provádí tzv. triple test. Ze vzorku krve se provádí testování tří hormonů, jejich hodnotu ukazují, zda těhotenství probíhá v pořádku. Některé ordinace ale již tento test neprovádí. Dostačující je kombinovaný test v 13. týdnu.

20. týden těhotenství

Kontrola orgánů

Ve 20. týdnu vás čeká další velký ultrazvuk. Lékař při něm kontroluje všechny orgánové soustavy miminka. Na tomto ultrazvuku se můžete dozvědět i pohlaví miminka. U Rh negativních žen se kontrolují protilátky a dělá se krevní obraz.

24. týden těhotenství

Obávaný OGTT

V tomto období vám gynekolog udělá vaginální vyšetření zaměřené na mikroby v pochvě a děložním hrdle. Čeká vás také orální glukózový toleranční test. O tomto testu koluje mezi maminkami mnoho příběhů. Není povinný, ale vzhledem k tomu, že případů těhotenské cukrovky stále přibývá, lékaři nedoporučují se mu vyhýbat. Večer před testováním nesmíte jíst a pít slazené nápoje. Krev se odebere ráno nalačno a následně hodinu a dvě po vypití glukózy. Mezitím ale nesmíte nic jíst, můžete pouze pít vodu. Což je pro některé maminky hodně náročné.

Přejeme Vám i miminku klidné a bezproblémové těhotenství ! 

32. a 35. týden

Čeká Vás další velký ultrazvukový screening. Mezi 35. a 37. týdnem těhotenství by měl být odebrán stěr z pochvy zaměřený na vyhledávání streptokoka skupiny B. 

36. týden

Monitory sledující tlukot srdíčka

Ve 36. týdnu vám budou natáčet tzv. kardiotokografický záznam (monitor, kardiotokograf, CTG, KTG), kterým se hodnotí srdeční ozvy plodu a děložní činnost. Toto vyšetření vás čeká každý týden až do porodu.

Kromě návštěv u gynekologa byste měla podstoupt také preventivní prohlídku u zubaře a těhotneskou prohlídku u praktického lékaře


Bude se Vám hodit ..

Těšíme se na Vás zase u dalšího článku!

Jeníček - vše pro dítě