Podle čeho vybírat dětský kočárek?

23.07.2019

Výběr kočárku patří mezi nejdůležitější přípravy na příchod miminka. Během prvních let jej bude téměř denně využívat jak dítě, tak rodiče. Jak ale vybrat ten pravý? Připravili jsme tipy a rady, které vám s výběrem pomůžou.

Před samotným výběrem si nejprve stanovte základní parametry, které jsou pro vás důležité a podle nich vybírejte z jednotlivých modelů. Jaké to jsou?

Například počet kol. Na výběr máte kočárky tříkolové, nebo klasické čtyřkolové. Popřípadě materiál koleček. Nafukovací nebo plastová? Rozdíl spočívá v jejich funkci na jednotlivém terénu. Městské projížďky po chodníku vyžadují jinou úpravu koleček nežli kočárky do přírody a horského terénu. Pokud budete kočárek častěji převážet v autě, pečlivě zvažte nutné rozměry. Neméně důležitou součástí celého výběru je také cenová relace, ze které můžete vybírat.

Obecné rozdělení kočárků:

Hluboké kočárky

Určené jsou především pro novorozence a malá miminka do cca 8 měsíců. Většinou má o několik centimetrů větší korbičku než kombinovaný kočárek, takže miminko má dostatek pohodlí a prostoru. Klasický hluboký kočárek bývá také dostatečně odpružený a miminko v něm můžete pěkně pohoupat. Hluboký kočárek je vhodný spíše pro potřeby terénních procházek, pro spaní na zahradě či pro rodiče, kteří chtějí bezpodmínečně pro začátek kočárek houpací a nevadí jim horší skladnost. Nevýhodou této první volby pak je fakt, že nejdéle za 8 měsíců už musíte řešit další kočárek

Kombinované

Jsou vhodné od narození do 3 let dítěte. Při nákupu takzvané kombinace získáte celý set. Vybírat můžete z dvojkombinace obsahující podvozek, korbu a sportovní nástavbu. Trojkombinace vám navíc nabídne i autosedačku. Použití kočárku od miminka je řešeno nasazením hlubokého lůžka na podvozek. Hluboká korba lze na podvozek vždy nasadit směrem k rodiči. Při volbě trojkombinace nepodceňte funkční parametry podvozku se sporťákem. Právě tato funkce bude tou nejdéle využívanou ze všech kombinací kočárku. Navíc větší dítě už bude samotnou cestu také více vnímat nežli jako spinkající miminko v korbičce.

Sportovní kočárek

Sportovní kočárky - takzvaný sporťák je určený pro větší děti od 6 měsíců do 36 měsíců, které již chtějí mít rozhled a svět pozorovat ze sedu. Maminky ho pořizují také ve chvíli, kdy již dítko nevleze do korbičky. Ve sportovním kočárku stráví děti poměrně dlouhé období. Je proto důležité, aby splňoval veškeré funkce, které od něj maminka očekává.

Velkým plusem je například odnímatelná hrazda, která při jízdě jistí dítě. Pokud se dá odejmout, bude se maminkám snadněji manipulovat s dítětem, jednodušeji ho usadí i vysadí.

V případě, že s kočárkem bude jezdit více osob, je výhodou také polohovatelné madlo na řízení kočárku, jen málokdy je totiž pár stejně vysoký.
Doporučujeme maminkám, aby si před nákupem vyzkoušely také sluneční stříšku. Ideální je, když ji můžete odhrnovat do libovolné polohy. Jedině tak zajistíte dítěti klidný spánek bez obtěžování od slunečních paprsků. Klidný a pohodlný spánek zajistí také možnost polohovat zádovou opěrku. Dítě unavení pozorováním světa tak může hezky v leže nasbírat síly na další dobrodružství.

U sportovních, kombinovaných i hlubokých kočárků je potřeba si uvědomit, kde se chystáte s kočárkem jezdit. Zda více času trávíte na procházkách městem a na nákupech, nebo spíš vyjíždíte do přírody a chcete, aby váš kočárek zvládl i ten nejnáročnější terén. Podle toho pak zvolíte značku a konkrétní typ.

Kočárky do města
Ve městě maminka potřebuje, aby se kočárek snadno ovládal a nebyl příliš těžký na zvedání při cestách městskou hromadnou dopravou. Na procházkách městskými parky je samozřejmě důležitý také moderní design. Pro tyto účely jsou vhodné kočárky s menšími kolečky a lehčími podvozky. Pokud byste se v průběhu používání rozhodli, že chcete přeci jen častěji do přírody, značky dnes nabízí řešení v podobě možnosti výměny koleček za sportovnější verzi.

Kočárky do přírody
Kolečka jsou důležitým základem pro kočárky, se kterými chtějí maminky zdolávat vzdálenosti v terénu. Již neplatí, že jediná kvalitní kolečka jsou ta nafukovací. Kolečka se speciálně vyvinutou pevnou výplní dnes nabízí minimálně stejně komfortní jízdu, jako ta nafukovací. Navíc ušetří starosti s dofukováním a vyhnete se také propíchnutí. Důležité je, aby kolečka byla dostatečně velká a odpružená.
U kočárků do terénu pak není na obtíž, když podvozky mají nějaké kilo navíc. Zajistí tak větší stabilitu a zabrání převrácení.

Kočárky na běhání a bruslení
Běhání je dnes velkým trendem. Pokud patříte také ke sportovním nadšencům, poohlídněte se po kočárcích, které budou zvládat vaše tempo. Kočárky určené pro sport se vyznačují trojkolovým podvozkem s tím, že kola jsou výrazně větší než u běžných modelů. Kočárky jsou také lehčí a mají aerodynamický tvar.

Golfový kočárek

Určený je dětem od 24 měsíců do 36 měsíců. Pokud maminky tráví většinu roku na cestách, nabízí značky takzvané golfové kočárky. Od těch sportovních se liší drobnější konstrukcí. Neřídí se pomocí jednoho spojeného madla, ale řídítka jsou oddělená. Jejich hlavní výhodou je jednoduchá konstrukce, díky které se dají velmi snadno složit a jsou opravdu lehké. Důležité ale je si uvědomit, že golfky se nedají polohovat, jsou proto vhodnější pro větší děti od dvou let. Dítě si v nich totiž tak dobře nezdřímne.

Na krátkodobé přejezdy je skvělé, pokud jde na podvozek připevnit i autosedačka, maminky tak do kufru auta nemusí skládat vždy celý kočárek, ale jen podvozek.

Kočárky pro dvojčata i sourozence

Mnoho výrobců kočárků myslí i na ostatní členy rodiny. Pokud potřebujete vyřešit přepravu více sourozenců, je možné sedací plochy využít vedle sebe, pod sebou i za sebou. Při nákupu kočárku byste měli rozhodně zohlednit věk, váhu a výšku obou dětí a podle těchto parametrů volit konkrétní typ sezení. Velmi dobrou funkcí je stupátko pro druhé dítě, případně možnost jeho dokoupení a snadného připevnění.

Na první pohled méně zásadními atributy při výběru kočárku jsou možnost sejmutí a praní potahu, snadná omyvatelnost, způsob upevnění dítěte v kočárku (ideální jsou pětibodové pásy), velikost a přístupnost nákupního koše, mechanismus brzdění.

Zajímejte se také o možnosti nastavení zádové opěrky, opěrky nohou i rukojeti. Pozor dejte na to, aby byla dost vysoká v případě, že vy sami jste vysocí rodiče.