Proč a co je iSize u autosedaček ?

21.08.2022

Vybíráte autosedačku pro svého drobečka a narazili jste na označení i-Size? Nejste si úplně jisti co toto označení znamená a proč jsou některé autosedačky takto označovány? Pojďme si tedy spolu tuto problematiku přiblížit.

Označení i-Size je evropské nařízení týkající se bezpečnosti autosedaček pro miminka a větší děti (přibližně do 4 let). Jedná se o nejnovější nařízení Evropské unie, které bylo vytvořeno na základě rozsáhlého výzkumu zaměřeného na bezpečnost dětí v autech. Z tohoto výzkumu vyplynulo, že nejbezpečnějším způsobem cestování je usazení malých dětí v autosedačce proti směru jízdy. Takováto poloha je pro děti až pětinásobně bezpečnější než pozice v klasických autosedačkách.

Proč jsou autosedačky s i-Size bezpečnější?

Cestování proti směru jízdy u dětí do 15 měsíců

Upevnění dětské autosedačky proti směru jízdy nabízejí dětem nejvyšší možnou ochranu, protože působí jako štít.  Podpořena je maximální ochrana krku a hlavy, která je v tomto případě až pětkrát vyšší. Všeobecně je tedy doporučováno, aby děti cestovaly v autosedačce uchycené proti směru jízdy tak dlouho, jak je to možné. V pozici proti směru jízdy však musí setrvat minimálně do 15 měsíců.

Jednodušší montáž

Kromě maximální možné bezpečnosti poskytují autosedačky i-Size i snazší montáž. Při poutání dítěte se totiž nevyužívají bezpečností pásy vozidla, ale autosedačku stačí pouze nasadit na kotvicí body ISOFIX v autě. Nemusíte tak mít obavy, že jste své dítě připoutali špatně.

Ochrana proti bočnímu nárazu

Autosedačky s označením i-Size poskytují také lepší boční ochranu, neboť poprvé v historii předpisů upravujících cestování dětí v autosedačkách, byly stanoveny minimální požadavky na ochranu proti bočnímu nárazu.


Použití spolu se systémem ISOFIX

i-Size autosedačky je nutné používat vždy se systémem ISOFIX. Jedná se o systém kotvicích bodů, který usnadňuje správnou montáž autosedačky a zejména poskytuje vyšší bezpečnost, protože autosedačka je pevně propojena s konstrukcí auta.

VYBÍREJTE Z NAŠÍ ŠIROKÉ NABÍDKY

Těšíme se na Vás zase u dalšího článku!

Jeníček - vše pro dítě