Proč potřebujete kyselinu listovou před a během těhotenství

07.04.2020

Suplementace kyselinou listovou je v těhotenství nutností. Vše co potřebujete vědět najdete v tomto článku. 

Pokud jste těhotná nebo se teprve chystáte otěhotnět, jistě chcete udělat vše pro to, aby bylo vaše dítě zdravé. Nedílnou součástí toho je zajištění dostatku folátu (vitaminu B9) , který hraje zásadní roli v prvním měsíci těhotenství. 

Co je kyselina listová?

Jak jsem zmínila kyselina listová = folát, se vyskytuje v mnoha potravinách, které jíme denně - avokádo, ořechy, řepa, vařená brokolice, špenát, pšeničné klíčky, luštěniny (čočka a fazole). 

Během těhotenství je folát důležitý pro vývoj mozku, míchy a lebky, zejména v prvních čtyřech týdnech od početí. 

Pokud přijímáte kyseliny listové málo, zejména v prvních týdnech, bývá tento nedostatek spojován s defekty nervové trubice, ke kterým dochází při vývoji plodu.

  •  Nejčastější defekt neurální trubice je spina bifida - vrozená vada charakterizována defektem páteře ve střední čáře, který má za následek prolaps obsahu páteřního kanálu. 
  • Druhým nejčastějším defektem je anencefálie, kde se nevyvíjí části mozku ani lebky. 

Zní to děsivě, existuje ale dobrá zpráva! 

Na konci 90. let začala Kanda přidávat kyselinu listovou do bílé mouky, aby zvýšila množství konzumované látky v těle matky. Od té doby se počet dětí narozených se spina bifidou snížil o více než 50%. 

V současné době s množstvím potravin na trhu není tak těžké získat potřebný dostatek. Kyselinu listovou totiž obsahují prenatální vitamíny a většina multivitaminů, které se při těhotenství užívají.

Jaké množství byste měla přijímat?

Doporučená denní dávka je 0,4 mg denně, počínaje až třemi měsíci před početím a následným pokračováním během prvních 12 týdnů těhotenství. 

Kyselina listová se doporučuje i ženám v reprodukčním věku. 

Některé prenatální vitamíny obsahují větší množství, proto se raději podívejte na štítek a podle toho vybírejte. Ve většině případů není výhodou užívání většího množství kyseliny listové, naopak může být i škodlivé.

Před pokusem o otěhotnění může lékař nebo porodní asistentka doporučit více než standardní dávku folátu. 

To nastane, pokud jste: 

  • v minulosti prodělala těhotenství s defektem neurální trubice
  • máte rodinnou anamnézu s defektem neurální trubice
  • jste obézní
  • máte cukrovku nebo onemocnění jater

Může kyselina listová pomoci s ranní nevolností?

Existuje spousta případů, kdy měly ženy potíže se získáváním doplňků k. listové z důvodu ranní nevolnosti. Pokud vám tedy nevolnost a zvracení brání v udržení multivitaminu, měla byste si okamžitě promluvit s lékařem. 

Může se totiž jednat o hyperemesis gravidarum - silné zvracení, které vyžaduje více lékařské péče.

Prenatální multivitaminy obsahují železnou složku, která může přispívat právě k nevolnosti a zácpě. Pokud je vám tedy diagnostikováno hyp. gravidarum měl by vám lékař nařídit přechod na doplněk, který obsahuje pouze kyseliny listovou.