První domácí koupání miminka

21.08.2019

Před koupáním si připravte osušku, mycí prostředky, čistou plenku a oblečení. Optimální teplota pokoje pro koupání miminka je 22 až 24 °C. Voda ve vaničce by se měla pohybovat kolem přirozené teploty lidského těla, tedy v rozmezí 36 a 38 °C.

Jak často miminko koupat?

Pokožka miminek je velmi tenká a citlivá. Její ochranný film není ještě plně vyvinut. Každá koupel tento důležitý film smývá. Malá miminka je vhodné koupat 1x za dva až tři dny, děti se sklony k ekzémům a alergiím klidně i 1x týdně. Samotná koupel by pak měla trvat přibližně 5 maximálně 10 minut. Čím je dítě mladší, tím kratší je vhodná doba koupání.

Jakou drogerii zvolit?

Během prvních dvou nebo tří měsíců života nejsou třeba žádné mycí přípravky. Postačí vám vlažná voda. Pokud budete chtít pro pokožku svého miminka udělat maximum, přidejte do vaničky pár kapek dětského koupelového oleje.

Dětská vanička pro pohodlné koupání ve sprše i ve vaně

Pro koupání dítěte využijte dětskou vaničku, nejlépe s vlastní výpustí. Miminku zajistí bezpečí před přenosem infekce z klasické vany, kterou používá celá rodina. V malé vaničce navíc budete potřebovat menší množství vody. Koupání ve velké vaně může probíhat od tří až čtyř měsíců. Vanu či sprchový kout ale vybavte podložkou, která dítě ochrání před úrazem. Nejlepší je ta pěnová. Miminko nebude studit a zajistí mu bezpečný komfort. Další výhodou je její skladnost.

Nejvhodnější doba na koupání je v podvečer

Pravidelným koupáním nastavíte režim dítěti i sobě. Je dobré čas opravdu dodržovat. Nejvhodnější denní dobou pro koupání miminka je podvečer nebo večer, přibližně hodinu před krmením a uložením do postýlky.

Koupání novorozence. Postup je jednoduchý.

U novorozenců věnujte pozornost pupíku. Před jeho zahojením můžete miminko omýt pouze mokrou houbičkou nebo žínkou na přebalovacím pultu. Po koupeli pupík vždy vydezinfikujte lihem a vysušte. Před samotným koupáním nejdříve dítěti očistěte zadeček. Při mytí postupujte od hlavičky. Pěnovou nebo textilní žínkou omyjte všechny záhyby kůže. Osušku si vždy připravte dopředu v bezprostřední blízkosti vaničky. Dítě osušte jemným přikládáním látky. Na výběr máte několik variant materiálu. Zvolit můžete bambusovou plenkovou osušku, nebo bavlněnou. Po koupeli tělíčko natřete krémem nebo olejíčkem. Ten zajistí výživu pokožky a zklidní podráždění.