První příkrmy kojenců – jak začít?

08.08.2019

Od ukončeného 4. měsíce nastává senzitivní fáze, kdy začíná kojenec jevit zájem i o jiné možnosti stravy. Příkrm dítěti nabídněte od ukončeného 6. měsíce. Pokud miminko reaguje na vaše první pokusy odmítáním, klidně příkrmy odložte na 7. měsíc. Důležité je nenutit, pouze nabízet.

Období mezi 4. a 6. měsícem se z hlediska výživy dětí nazývá tzv. imunologickým oknem. Dle odborníků je tato doba optimální a jedinečná pro setkání se s tzv. potravinovými antigeny. V tomto období se zvyšuje šance na přijetí cizorodé látky bez alergické reakce organismu.

Jaké příkrmy zvolit?

Začněte s jedno druhovou zeleninovou kaší. První zeleninový příkrm dítěti dávejte v době obvyklé pro polední kojení.Postupně v rozmezí 3 dnů přidávejte další druhy. Snáze tak poznáte, jestli miminko netrpí potravinovou intolerancí, nebo alergií na určitou složku v jídle. Po zelenině přistupte na ovoce v kašovité konzistenci.

První porce jsou velmi malé

V začátcích zeleninové příkrmy nemají nahradit mateřské mléko, ale mají za cíl seznámit kojence s novými chutěmi, konzistencí a naučit jej polykat. Poprvé sní 1-2 lžičky. Plná dávka by měla být 150-200 ml (obsah přesnídávky). Té miminko dosáhne většinou kolem 9. měsíce.

Jak je to s kojením?

I během podávání příkrm pokračujte v kojení, které je obsahuje ty nejdůležitější látky, co miminko potřebuje. Unikátnost mateřského mléka spočívá mimo jiné i v tom, že každý den je svým obsahem jiné, a to na základě jídelníčku matky. Po dobu kojení není nutné podávat další tekutiny, ani když začleníte další možnosti příkrmy.

Příkrmy zkuste také zamrazit. Ušetřený čas se vám bude hodit.

Až vyzkoušíte několik druhů zeleninových a ovocných příkrmů, nakupte více oblíbených ingrediencí, namixujte v různých kombinacích a dejte zamrazit. Skvěle vám poslouží skleničky od přesnídávek, nebo jogurtů. Kelímky nezapomeňte popsat datem zmrazení a obsahem. Příkrmy byste měla spotřebovat do 2 měsíců od zaražení.

TIP! Pokud vám zbude část vývaru, zamrazte ho do silikonových tvořítek na led. Později je použijte na zředění některých zeleninových kaší. Dítěti tak budou více chutnat.