Příkrm pro půlroční miminko? Vyzkoušejte náš recept: Telecí maso s dýní a rýží

24.11.2019

Jakmile naši broučci trošku povyrostou, mléčná výživa jim přestává stačit. Potřebujeme, aby si zvykala na běžnou stravu. První příkrmy dítěti podáváme po 4. měsíci a měly by být pouze jednosložkové tzn. kaše z jednoho druhu zeleniny. Doporučována bývá mrkev, protože je sladká a dítěti tak chutná, nesmíme ale zapomínat, že je těžká na žaludek a některým citlivějším dětem může způsobovat koliky. My navrhujeme začít například dýní, která je nejen sladká, ale také lehce stravitelná. Vyloučíme-li alergickou reakci, či nesnášenlivost, můžeme zhruba po měsíci přidávat k dobře přijímané zelenině i maso. Snažte se vyhýbat tomu vepřovému a kuřecí se snažte zařazovat co nejméně. Ideální je použít hovězí, telecí, krůtí či králičí maso, doplněné o, zkraje ideálně bezlepkovou, přílohu jako jsou brambory, rýže, nebo kuskus. Níže vám nabízíme recept na masozeleninový příkrm, který můžete použít jako ideální přechodnou stanici od jednosložkové výživy k vícesložkové.

Počet porcí: cca 10 přesnídávkových skleniček (můžete zamrazit a v průběhu měsíce postupně rozmrazovat)

Věk: 6m+

Suroviny:

  • 1 malá dýně Hokaido
  • 200g libového telecího masa
  • 1 sáček rýže (hřebíček)
  • Olivový olej
  • Bobkový list
  • Kojenecká voda

Postup:

  1. Dýni si oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Připravené kostky omyjeme a necháme okapat.
  2. Telecí maso omyjeme a nakrájíme na kostičky
  3. Ve vyšším hrnci si rozpálíme olivový olej, přidáme dýňové a masové kostičky, jeden bobkový list a vše zlehka osmažíme
  4. Směs zalijeme vodou (ideálně kojeneckou) tak, aby zelenina i maso byly ponořené. Během její přípravy si uvaříme rýži dle návodu, ale bez použití soli.
  5. Obsah hrnce průběžně mícháme a případně doléváme vodou, dokud nejsou dýně s masem doměkka uvařené.
  6. Ze směsi vylovíme bobkový list a následně ji rozmixujeme na jemnou kaši. Uvařenou rýži smícháme s obsahem hrnce. Pokud je dítě na vícesložkové příkrmy již delší dobu zvyklé, nemusíte rýži ve směsi mixovat.
  7. Skleničky plníme zhruba 3cm pod víčko. V mrazáku kaše zvětší obsah a velmi naplněná sklenička by mohla prasknout. Po schladnutí skleničky zavíčkujte a uložte do mrazničky.
  8. Před podáváním nechte kaši v pokojové teplotě ,,povolit,, a následně ji ohřejte ve vodní lázni

Tipy:

  • Nezapomeňte zhruba co dva dny příkrmy střídat, ať je strava vyvážená
  • Nepoužívejte sůl a koření, které ji obsahuje!