Stravování v těhotenství

07.02.2022

CO SMÍTE / NESMÍTE JÍST, KDYŽ JSTE TĚHOTNÁ

Otázkou stravování v těhotenství se zabývá téměř každá budoucí maminka. Tím co jíme, ovlivňujeme vývoj našeho miminka a také mu tím dáváme základ pro zdravý a hodnotný život.

V těhotenství není potřeba jíst za DVA! 

Zato zdravěji!

Babská pověra, že v těhotenství se má jíst za dva, může mít při vašem větším hladu výhodu výmluvy, avšak z dlouhodobého zdravotního hlediska ji není vhodné praktikovat příliš často. Lehce zvýšené nároky na příjem kalorií jsou výraznější až v druhém a třetím trimestru.

Snažte se tedy jíst ne více, ale zdravěji a rozmanitěji!

Co tedy jíst v těhotenství?

Miminko potřebuje pro správný vývoj mnoho důležitých látek. Dbejte zejména na příjem bílkovin (jezte libové maso), kyseliny listové (zelenina, luštěniny, ořechy), železa (jahody, maliny, hrušky, borůvky, špenát, oříšky), vápníku (zakysané mléčné výrobky, brokolice, mandle) a vlákniny. Zapomenout nesmíte ani na vejce, jelikož obsahují hodně vitamínů ze skupiny B.

Více menších porcí za den.

Jakmile bude vaše břísko větší, zkuste své porce zmenšit a rozdělit je na 5-6 menších porcí. Váš trávící systém vám poděkuje.

Nezapomínejte na tekutiny!

Důležité je dodržovat pitný režim (minimálně 1,5l tekutin denně). Ideální je pít čistou vodu. Doplnit ji můžete i čajem, avšak zde se ve větším množství vyhýbejte černému a zelenému čaji, obsahují totiž kofein. Bílý, nebo bylinný čaj (meduňka, kopřiva, rakytník) bude vhodnější.

Tip: Na trhu dnes najdete přímo těhotenské čaje a čaje speciálně pro miminka.

Čemu se raději vyhýbat?

Raději vylučte ze svého jídelníčku syrové maso (tatarák, ryby) a plísňové sýry (niva). Případná nákaza listeriózou může mít pro vás a miminko fatální následky! Pozor si také dávejte na nepasterizované mléko a mléčné výrobky. V neposlední řadě to nepřehánějte se solí.

Ke konci těhotenství vás může trápit pálení žáhy. Zkuste omezit kořeněná a pálivá jídla.

Kávu ano, ale s rozumem!

Neumíte si představit den bez šálku kávy? Nezoufejte! Jedna, či dvě kávy vám, ani miminku neublíží. Dnes jsou navíc k dispozici i kávy bez kofeinu (Decaf), ty jsou vhodné hlavně pro ženy s vysokým tlakem.

Je alkohol tabu?

Je jasné, že kouření, užívání návykových látek, ale i pití alkoholu by mělo být v těhotenství zapovězeno. Nebojte, sklenička vína jednou za čas nikomu neublíží!

Nezapomínejte, že to co dělá dobře mamince, dělá dobře i miminku. Zkuste se tím řídit a užívejte si krásné těhotenství.

Těšíme se na Vás zase u dalšího článku!

Jeníček - vše pro dítě