Veselé svačiny pro děti

30.07.2019

Svačinky pro děti musí být nutričně vyvážené a pravidelně podávané. Abyste zvýšila zájem o výživnou stravu dítěte, zkuste hravou přípravu pokrmů, u které se navíc společně zabavíte!

Dětskou stravu by měla tvořit snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře a někdy také druhá večeře. Pravidelný režim napomáhá také k tomu, že dítě nebude mít hlad mezi jídly, která na sebe budou ve 2 až 3hodinovém intervalu navazovat. Zároveň snížíte množství sladkostí, kterými děti akutní hlad často řeší.

Základem je správná kombinace

Zdravá a správně sestavená dětská svačina by se měla skládat z obilovin, ovoce, zeleniny, libového masa, mléka a mléčných výrobků. S pečivem to však nepřehánějte. Dítě do 10 let by nemělo dostávat více než 1 kus pečiva denně. Ze všech těchto ingrediencí můžete za pár minut vytvořit sovu, kosmickou loď, rybičku nebo oranžového pavoučka z mandarinek, kterého se bát nikdo nebude.

Od 9. měsíce dítěte můžete zařadit do jídelníčku především měkké sýry typu žervé, od 18. měsíce pak i tvrdé sýry, které jsou pro mladší děti hůře stravitelné. Méně vhodné jsou tavené sýry, do kterých se někdy pro zlepšení konzistence přidávají zdraví škodlivé tavicí soli. Uzeniny z dětského jídelníčku vynechte. Jedinou výjimkou je kvalitní šunka s vysokým obsahem masa. Při výběru se neorientujte primárně podle označení "dětská šunka" nebo "šunka pro děti", ale vybírejte z výrobků označených jako "šunka nejvyšší jakosti". Řiďte se při tom procentem obsaženého masa, které by mělo být co nejvyšší, a obsahem soli, který by měl být co nejnižší.

Ideální volbou pro zajištění dostatečného pitného režimu je voda a neslazený čaj.

Jaké legrační tvary vyzkoušet?

Originální lívanečky mohou být skvělou snídaní nebo dopolední svačinu, která dětem zajistí dostatek energie.

Z plátek okurek a slaných tyčinek vykouzlíte jedlý strom. Svačina s dostatkem zeleniny je vhodná v odpoledních hodinách.

Potřebujete svačinku na cesty? Vyzkoušejte skladovací kelímky na jídlo.

Aby měli děti ze svačiny ještě větší radost, pořiďte jim servírovací ZOO talířek a misku v jednom!