Výbavička pro novorozence: jakou vybrat a vyplatí se nová, nebo z druhé ruky?

11.09.2019


Pokud se chystáte koupit výbavičku pro novorozence, ne vždy je jednoduché správně vybrat. Jestliže vybíráte pro své miminko, máte to jednodušší. Ovšem pokud chcete udělat radost budoucí mamince, musíte vybírat o to pečlivěji. Pro oba případy vám přinášíme jedinečný článek s tipy, aby vaše výbava pro miminko byla úžasným dárkem. Výbavičku pro miminko ocení každá nastávající maminka, protože ji tím ušetříte čas i peníze - hlavně je to praktický dárek.

Seznam: výbava pro miminko

  • overal velikosti 56
  • bodíčko velikosti 56
  • mikina
  • čepička
  • kombinéza
  • ponožky
  • kočárek
  • autosedačka
  • postýlka
  • kojicí polštář
  • odsávačka
  • pleny
  • kosmetika

Pokud se ptáte, kdy je nejlepší jako budoucí maminka řešit nákup výbavy pro miminko, je těžké odpovědět. Nejspíše je to individuální záležitost a záleží na každé mamince, jakou variantu preferuje. Praktické samozřejmě je, když je výbava pro miminko nakoupena předem. Na druhou stranu, pokud počkáte, můžete ušetřit mnoho peněz. Velkou část výbavy totiž můžete dostat jako dárek. Miminko je velká investice.

Průzkumy ukazují, že základní výbavička pro miminko vás vyjde přibližně na 30 000 Kč, a to jen v případě, že nekupujete drahé kousky a snažíte se spíše ušetřit. Obecně je důležité si promyslet, do čeho opravdu má smysl investovat – a co je naopak jen krátkodobá záležitost.

Výbava pro zimní miminko

Jestliže nakupujete výbavu pro zimní miminko, bude vás vše stát mnohem více, protože zimní oblečení je dražší. V takovém případě doporučujeme nakupovat spíše s předstihem mimo sezónu. Případně hned po sezóně, kdy jsou velké slevy. Chce to ale velmi dobré načasování. Zimní oblečení můžete klidně koupit o něco větší, aby z něj miminko hned tak nevyrostlo. Nesmíte to ale přehnat, protože i pro miminko je důležité pohodlné oblečení.

Nové nebo z druhé ruky?

Mnoho maminek preferuje nové věci pro své miminko. Ale opravdu je to výhodné? Jednak je potřeba počítat s tím, že miminko roste rychle. Zadruhé většinu věcí využijete jen jednou, ve většině páru maximálně dvakrát, podle statistik dětí v rodině. Zvlášť pokud máte omezený rozpočet, doporučujeme spíše kvalitní kousky z druhé ruky než nové, a ne levné a nekvalitní. Nabídka internetových bazarů s výbavou pro miminka je opravdu velmi pestrá.

Extra tip: na čem ušetříte?

Bezesporu každá maminka chce ušetřit, i když na výbavičce pro miminko. Jak už jsme napověděli, dívejte se po bazarech – například dětské oblečení opravdu nepotřebujete nové, když z něj rychle miminko stejně vyroste. Zároveň to nemusíte přehánět ani s kosmetikou, kupte jen to, co skutečně miminko potřebuje – dětská mast, olej na tělo, mýdlo pro miminka a pár maličkostí. Ušetřit můžete i na plenách, ale stojí vám to opravdu za to? Po započítání času, energie a dalších nákladů, jsou jednorázové pleny podobně nákladné. Jinou věcí je ovšem dopad na životní prostředí.

Kočárek a autosedačka

Kočárky pro miminka jsou kapitolou samo o sobě, stejně jako autosedačka. Speciálně pro tyto dvě věci doporučujeme spíše koupit nové kousky. Autosedačka je potřeba opravdu kvalitní, takže se nevyplatí ani příliš zbytečně šetřit. U bazarových autosedaček mohou být rizikem skryté vady vzniklé například nesprávným používáním a podobně. Kočárek pro miminka budete zase používat denně, proto se vyplatí takový, který vám bude maximálně vyhovovat.

Přečtěte si článek o tom, jaká autosedačka je ta nejbezpečnější. Neriskujte zbytečně, autosedačka chrání to nejcennější, co vezete.

Nezbytný nábytek pro novorozence

Nábytek sice není tak úplně výbavička pro novorozence, ale rozhodně ho budete potřebovat. Základní částí nábytku je postýlka pro novorozence. Tady je důležité dbát hlavně na kvalitní matraci. Více toho pro miminko z nábytku potřebovat nebudete. Do postýlky je také vhodné pořídit nějaké hračky pro miminko, jako třeba plyšáka nebo kolotoč nad postýlku. Na zařizování pokoje nábytkem pro nejmenší, máte ještě mnoho času.

Jakou vybrat hračku, abyste miminku udělali radost a zároveň byla praktická, to vám prozradíme ve speciálním článku.

Dárkové balíčky pro miminka

Pokud kupujete dárek budoucí mamince, rozhodně kupte nějaký dárkový balíček. Většinou tím uděláte mnohem větší radost než v případě jednoho kousku oblečení nebo jiné výbavy pro miminko. Miminka toho v počátku potřebují opravdu hodně, hlavně tedy oblečení a plen. Právě proto můžeme doporučit kojenecké soupravy nebo velmi praktické dárkové plenové dorty. Jak se ukazuje, právě pleny maminky často oceňují.