Bezinka a děti: Co vše potřebujete vědět?

24.03.2020

Určitě jste už někdy slyšeli o zdravotních účincích bezinky. Mnoho lidí co znám přísahali, že je ideální ji používat během chladné a chřipkové sezóny. Měli bychom ji ale dávat svým dětem?

Když přijde chřipková sezóna, některé rodiny se zásobují produkty, které jsou vyrobené právě z bezinky, jako způsob chránit se před viry a bakteriemi. Bezinka sama o sobě podporuje naši imunitu - proto je tak oblíbená v náchylných měsících. 

Některým, kteří o tomto do dnes nevěděli se možná honí mnoho otázek hlavou. Takže to funguje? Je to bezpečné pro moje děti? A jak to vlastně používáte? 

V tomto článku jsem se rozhodla přiblížit kouzlo bezinky a její dosud známé vlastnosti.

Co je to bezinka? 

Bezinka je malá, lesklá, fialová bobulka z evropského staršího stromu. Tyto bobulky se používají už po dlouhé generace, jako tradiční lék na řadu nejrůznějších nemocí. 

V posledních letech se i k nám vrací sběr léčivých rostlin. Stejně tak i bezince se dostalo velké pozornosti. 

Bezinka a COVID-19 

Jak se šíření koronaviru zvětšuje, mnoho z nás hledá řešení, která by nás mohla chránit. Jednou z největších otázek, které si lidi kladou: "Může bezinka pomoci odvrátit tento virus?" 

Odpověď upřímně nevíme. I v dnešní době je stále nedostatek důležitých údajů. Několika leté zkušenosti ukázaly, že sirup bezinky bojuje proti chřipce a posiluje imunitní systém. 

Zkoumané zdravotní benefity bezinky

Tato rostlina není oblíbená jenom díky tomu, že je PŘÍRODNÍ, obsahuje totiž navíc několik antioxidantů, které se podílí na zlepšení zdraví. Pro příklad dokáže zlepšit kondici srdíčka nebo snížit riziko rakoviny.

Pro mnoho rodičů s malými dětmi je nejzajímavější použití bezinky, jako prevence před nachlazením nebo chřipkou. Je to jednoduché. 

Pojďme se tedy společně mrknout na to, co výzkum říká o bezince:

  • V první studii se prokázalo, že cestující v letecké dopravě, kteří si předem vzali extrakt z bezinky byli poté méně nachlazení, než cestující, kteří si vzali placebo. ¨
  • Druhá studie zjistila, že lidé s chřipkou se po užívání bezinkového sirupu 4x denně vyléčili během několika málo dní.
  • Vědci z University od Sidney zjistili, že látky v bezince blokují vir chřipky, již při napadání hostitelské buňky. To vysvětluje, proč je tak dobrým bojovníkem proti chřipce. 

Tyto jsou prozatimní studie, které se uskutečnily. Doufáme, že se o této rostlině dozvíme více užitečných zdravotních účincích. 

Je bezpečná pro děti?

V krátkosti zní moje odpověď - ANO. Bezinka je rostlina, která má dlouhou historii bezpečné spotřeby. Stále ale existuje několik věcí, které byste měli zvážit, když uvažujete o podání dítěti.

  1. Výzkumy zaměřené na účinky bezinky se vždy provádí na zdraví dospělých. Neexistuje 100% záruku, že u dětí se neprojeví vedlejší účinky. 
  2. Dávejte pozor, které části rostliny zpracováváte. Některé části (zadní strana a bobule) jsou toxické, pokud jsou konzumovány syrové nebo nesprávně připravené. Proto vřele doporučuji produkty z bezinky kupovat a neriskovat tak možnou toxicitu vámi vyrobeného "produktu".
  3. Pokud vaše dítě nebo vy trpíte autoimunitní poruchou, určitě bezinku nekonzumujte!! 

Způsoby užívání 

Bezinkové výrobky jsou k dispozici v sirupech, gamákách, pastilkách nebo tobolkách. 

Svým ratolestem můžete během chřipkových sezón dávat malou denní dávku, abyste posílili jejich imunitní systém. Doporučené dávkování je vždy uvedeno na daném produktu. Po ruce ji určitě mějte i při akutním onemocnění - nachlazení či viróza. 

Pokud se vám zdají produkty předražené nebo si je nemůžete zkrátka vůbec dovolit, vyrobte si svůj vlastní. Sirup vyrobíte ze sušených bobulí. Z vlastní zkušenosti ale upozorňuji, že po domácku vyrobený sirup bude méně koncentrovaný a tím pádem méně účinný. 

Chci také upozornit, že pořád mluvíme o rostlině a ne o zázračném léku. Pokud chcete, aby vaše dítko bylo zdravé, je nutné dodržovat i další návyky: dostatek spánku, zdravé jídlo, pravidelné mytí rukou. 

Kde koupím bezinku?

Sirupy i výživové doplňky najdete převážně ve zdravé výživě - většina obchodů s přírodními potravinami. Na internetu můžete najít několik eshopů, které se zabývají přírodními léčivy. 

Po shlédnutí tohoto videa můžete bez problému vyrobit alespoň gumídky, nejsou tolik náchylné na koncentraci látky :)