Druhy kočárků: poradíme vám s výběrem toho správného

14.09.2019

Kočárek je bezpochyby jednou z nejdražších věcí výbavy pro miminko. Právě i proto by měl splňovat určité standardy, které rodiče od kočárku očekávají. Obecně jsou preference následující: kočárek by měl být hlavně bezpečný, praktický, ale i komfortní s hezkým designem. Řekněme si ale upřímně, že vybrat kvalitní kočárky není jednoduchá záležitost. Na trhu je nespočet značek, i když typy jsou stále stejné – a trendy jdou neustále dopředu.

Společně s kočárkem je dobré pořídit také kvalitní autosedačku. A stejně jako u kočárků je důležité dbát především na bezpečnost a kvalitu zpracování.

Přestože v poslední době se od kočárků v některých rodinách upouští a dítě nosí v šátcích nebo nosítkách pro miminko. Ovšem nejen tradiční rodiče, ale většina stále preferuje klasické kočárky. Kočárky jsou stále i dnes nepostradatelné pro mnoho příležitostí. Je však důležité, abyste vybrali takový kočárek, který vám bude naplno vyhovovat. A navíc myslete na to, že se miminko, ale i starší dítě, musí v kočárku cítit dobře.

Druhy kočárků, který je vhodný právě pro vás?

Kočárků se vyrábí velké množství druhů, každý má jiné vlastnosti a hodí se k něčemu jinému. Víme, že může být složité se v nich vyznat. Právě proto vám přinášíme přehled nejběžnějších typů, se kterými se můžete setkat. Budete se pak lépe orientovat a výrazně vám to usnadní výběr. Vybírat samozřejmě musíte podle toho, co od kočárku potřebujete – podle toho pak vyberete i správný typ kočárku. Velký rozdíl je například mezi městskými kočárky a kočárky do přírody, pokud bydlíte na vsi.

Hluboké kočárky (miminka přibližně do 8 měsíců)

Hluboký kočárek je klasický model, tradiční, který si nejspíše představíte, pokud se o kočárku mluví. Jednoduše ho rozpoznáte díky velmi pevné a odolné čtyřkolové konstrukci a pevnou "korbou". Hluboký kočárek je pro děti od narození maximálně do jednoho roku, takže ho nijak dlouho nevyužijete. Můžete si být jisti, že tento typ kočárku je velmi odolný a vydrží mnoho. Miminko však nemá cenu v hlubokém kočárku vozit dlouho, je to zbytečné. Jakmile začne být vitální, nechte hluboký kočárek ležet a investujte do praktičtějšího modelu.

Kombinované kočárky (od narození až do 3 let)

Jak už napovídá sám název, kombinované kočárky poskytují více variant, takže jsou velmi praktické - víceúčelové. Většinou jsou na trhu dvojkombinace nebo trojkombinace. Dvojkombinace jsou charakteristické hlubokou variantou kočárku a sportovním typem. Trojkombinace jsou pak hlukové typy kočárků společně se sportovním typem a zároveň autosedačkou pro novorozence. Hluboký typ kočárku v jeho kombinované variantě můžete také vyjmout k nošení dítěte. Nevýhodou kombinovaných kočárků jsou jejich velké rozměry a hmotnost.

Podívejte se na kvalitní a praktické kočárky Joolz holandské značky Milk Design. Vyznačují se vysokou kvalitou, skvělým designem a dobrou kompaktností. Věděli jste, že Joolz kočárky rostou spolu s vaším dítětem?

Sportovní kočárky (nejčastěji od 6 měsíců do 3 let)

Sportovní kočárky jsou vhodné pro děti, když začínají chodit. V takovém případě jsou totiž klasické hluboké kočárky zcela nevyhovující. Sportovní typy kočárů jsou lehčí a skladnější, což je velká výhoda. Menší hmotnost je často ale na úkor vybavení, například odpružení, které mají typicky kočárky pro miminka. Sportovní typy kočárků nejsou vhodné pro miminka a děti, dokud sami nechodí, protože neposkytují pohodlnou a vodorovnou plochu pro ležení po čas přepravy.

Golfový kočárek (od 1 roku do 3 let)

Ve své podstatě jde o lehké a sportovní kočárky, které jsou velmi skladné - právě proto jsou mezi lidmi tolik oblíbené. Golfák, golfový kočárek nebo golfové hole se mu říká právě proto, že po složení připomíná tvar golfových holí. Díky jeho dobré skladnosti a malé hmotnosti je skvělou volbou na cesty. Po rozložení navíc dítěti poskytuje plnohodnotný servis.

Nezapomeňte na příslušenství

Ke kočárku se vám bude hodit také příslušenství. Určitě je praktické a velmi vhodné pořídit si tašky na kočárek. Bude totiž s sebou nosit na vycházky s miminkem velké množství věcí, které by jindy byl problém uskladnit. Stejně tak jsou tašky na kočárek dobré, když spojíte vycházku s nákupem. Do zimních měsíců, které co nevidět nastanou, se vám budou hodit také zimní fusaky, aby vaše miminko bylo dokonale v teple.