Ideální hračky pro každý věk

16.10.2023

Během prvních let života se děti rychle vyvíjejí jak po stránce psychické, tak fyzické. Hračky k jejich rozvoji přispívají mnoha způsoby. Rádi bychom vám poskytli několik tipů na správné hračky pro každý krok v životě miminka a dítěte. Tyto tipy je užitečné znát nejen pro rodiče, ale mohou Vám také poskytnout nápad na vhodný dárek k narozeninám.

0 - 3 měsíce

Během prvních tří měsíců leží děti převážně na zádech s pokrčenýma rukama a nohama. Nejsou ještě schopná vykonávat vědomé pohyby, ale díky úchopovému reflexu si od vás mohou brát věci, například měkkou hračku na mazlení. V tomto období se začíná vyvíjet jejich zrak. Hračky s kontrastními barvami nebo hudební mobil, který navíc hraje krásnou melodii, jsou nádherné předměty, na které se miminka mohou dívat!

3 - 6 měsíců

Dítě se fyzicky mění a roste. Děti v tomto věku toho musí hodně objevovat. Pohyby se stávají specifičtějšími a miminka jsou schopna chvíli ležet na bříšku. S dětskou tělocvičnou nebo podložkou pro aktivity si užijí spoustu zábavy. Pozornost miminek stále více přitahují zvuky. Chrastítko nebo cvrnkací hračka jsou pro tuto fázi života ideální hračky.

6 - 12 měsíců

Motorika dětí ve věku od 6 měsíců se vyvíjí velmi rychle. Stále více si uvědomují své vlastní tělo a jeho schopnosti. Děti v tomto věku se přetáčejí, začínají lézt, stavět se na nohy a možná i chodit! Hračky, které v této životní fázi přitahují pozornost, jsou hračky s různými barvami a strukturami. Například měkká kostka s aktivitami nebo brouzdací knížka jsou hračky, které nabízejí spoustu věcí ke zkoumání.

1 - 2 roky

Po dosažení prvního roku života je většina dětí schopna chodit sama, i když občas potřebují pomoc. Pro stimulaci rozvoje rovnováhy je ideální dřevěný vozík na tlačení. V tomto věku jsou děti schopny skládat jednoduché puzzle nebo stavět věže. Hra s kostkami různých tvarů zlepšuje jejich koordinaci oko-ruka. V této životní fázi se skvěle hodí předměty, jako je vláček z kostek nebo dřevěná kostka na aktivity.

2 - 3 roky

Jakmile děti dosáhnou batolecího věku, rozhodně projeví své preference v oblasti hraček. Mohou se například zajímat o autíčka, zvířátka nebo panenky. Děti v této věkové kategorii dokážou déle udržet pozornost a milují, když jim čtete pohádku. Je to také dobrý způsob, jak si budovat slovní zásobu.