Jak a proč zavinovat miminko?

01.02.2022

Miminko tráví celých devět měsíců v matčině děloze, která mu dává pocit tepla, útulna a plně ho ochraňuje. Pocit bezpečí s narozením miminka úplně mizí. Děťátku chybí blízkost jeho maminky. Novorozeňata mohou být hodně plačtivá, mohou špatně usínat nebo se v noci budit s brekem. 

Jedním z důvodů může být právě nedostatek pocitu bezpečí. A způsob zavinování může Vašemu maličkému poskytnout opět ten chybějící pocit, který si pamatuje z maminčina bříška.

Hlavní výhodou zavinování je navození pocitu bezpečí a klidu. Kromě toho zavinutí miminko uklidní a zabrání nekoordinovanému pohybu ručiček. Právě tyto samovolné pohyby, nazývané jako Morův reflex, často vedou k probuzení a leknutí, které je následováno pláčem. Tento reflex ale pomáhá ve vývoji dýchacího systému a ve vývoji očních pohybů. Jakmile dojde k omezení těchto pohybů, stane se spánek klidnějším a plnohodnotnějším a přispěje ke správnému vývoji Vašeho drobečka. 

Zavinování může pomoci také maminkám, které mají problémy s kojením. Je prokázané, že neklidná miminka se špatně přisávají a kvůli nekoordinovaným pohybům ručiček bývá kojení často přerušováno. Zavinutím se miminko zklidní a kojení se stane snazším. Se zavinutým novorozenětem se také snáze manipuluje, což oceníte zejména při nočním chování a přenášení miminka.

Existují dva typy zavinutí - těsné a volné. Těsné zavinutí, kdy jsou ručičky miminka pevně přitisknutá u tělíčka, je považováno za nejefektivnější metodu. Je zabráněno trhavým pohybům a miminko klidněji spí. Tento typ zavinování je doporučován pro miminka, u kterých ještě plně nevymizel zmíněný Morův reflex. Starší miminka pak uvítají volnější zavinutí, které je nebude tolik limitovat v pohybu, ale zároveň jim dopřeje pocit bezpečí a útulna. 

Co se týče ukončení zavinování, jako nejvhodnější doba je udáván věk přibližně po šestém měsíci.

U nás najdete hned několik typů, které Vám teď rádi představíme.

Prvním z nich je rychlozavinovačka. Tato zavinovačka  poskytne pocit bezpečí, ale není při ní zajištěno těsné zavinutí. Rychlozavinovačky se upevňují pomocí suchých zipů nebo tkaniček a často bývají zateplené. Spíše než zavinovačka jsou využívány jako svrchní vrstva do kočárku nebo autosedačky, která miminko zahřeje. 

Podívejte se na naši nabídku:

Druhým typem jsou zavinovačky ve formě velké pleny. Tyto zavinovačky poskytují možnost těsného zabalení a mají tak výrazně zklidňující efekt. Lze do nich zavinout jak novorozeně, tak i větší miminko. Takový typ zavinovačky má navíc mnoho dalších využití - jako osuška, prostěradlo, sluneční clona, lehká dečka a mnoho dalších. 

Hřejivé zavinovací deky Emitex jsou vhodné do autosedačky i kočárku. Jsou velice příjemné a manipulace s nimi je jednoduchá. Vnitřní a vnější strana je z mušelínu, což je organická bavlna, která je dobře využitelná naopak i v teplejších dnech. 

Největší ohlas a nejoblíbenějšími zavinovacími dekami se u nás jednoznačně staly Meyco zavinovačky, které maminky bez výjimky chválí. Jsou vyrobeny ze  100% bavlny, která je měkká a prodyšná.

Těšíme se na Vás zase u dalšího článku!

Jeníček - vše pro dítě