Kdy a jakým způsobem zavádět příkrmy z mléčných výrobků?

13.08.2019

Od ukončeného 6. měsíce dítěte postupně zavádějte příkrmy. Začněte nejdříve zeleninovými. Přidejte ovocné a poté směs zeleninovo-masové. O tom, kdy je vhodné zařazovat vařenou zeleninu a maso, jsme vás informovali v předchozím článku ZDE.

Mléčné výrobky zařaďte do jídelníčku od 8. měsíce dítěte

Příkrmy z kravského mléka je vhodné zařadit od ukončeného 8. měsíce, po zavedení příkrm z vařené zeleniny a libového masa, které se zavádí od ukončeného 6 měsíce. Veškeré tyto složky je důležité podávat potupně, abyste odhalili případné potravinové intolerance a alergie. Příkrmy slouží jako další zdroj výživových hodnot pro zdravý vývoj dítěte. Mateřské mléko i nadále plní velmi důležitou roli pro správné fungování nejen imunitního systému. Počet porcí za den pro děti od 2 do 4 let je 4-5 porcí. Děti nad 4 roky by měli zkonzumovat 3-4 porce.

Proč jsou mléčné výrobky pro kojence důležité?

V dětské výživě jsou mléko a mléčné výrobky velmi důležitými potravinami. Pro rostoucí dětský organizmus jsou významným zdrojem vápníku, který je potřebný pro zdravý růst a vývoj kostí a zubů. Jednu porci představuje ½ kelímku jogurtu nebo 20 gramů sýra.

Jogurty

Až dítě zvládne poslední zeleninový příkrm a ovocnou svačinku, můžete zhruba po týdnu k ovoci přidat i jogurt. Ideálně polotučný bílý. Vyhněte se smetanovým, nízkotučným nebo těm přislazeným.

Sýry a žervé

Od 9. měsíce dítěte může ochutnat tvaroh nebo žervé, ale pozor, obsahují hodně bílkoviny. Proto dítěti nabídněte pouze malou porci. Tvrdé sýry se pak zařazují kolem roku a půl věku. Kromě jogurtu a zhruba polovičního množství tvarohu nebo žervé můžeme podávat polotučné plátkové sýry, mozzarellu, Cottage nebo Lučinu.

Které výrobky nejsou vhodné?

Do jídelníčku nedoporučujeme zařadit jakékoliv tavené sýry, které obsahují velké množství tavících solí, nejčastěji fosforečnany. Pro zdravou výživu dětí nezačleňujte ani nízkotučné produkty. Ty jsou určené pouze pro ty, kteří potřebují snížit váhu nebo hladinu cholesterolu v krvi.

A co alergie na kravskou bílkovinu?

Alergie na kravskou bílkovinu je často zaměňována za laktózovou intoleranci. Ta se u takto malých dětí vyskytuje častěji jen jako přechodný stav, typicky po prodělané střevní infekci či po narušení střevní mikroflóry vlivem antibiotické léčby. K normalizaci dochází zpravidla po 1-3 týdnech.

Potvrzená alergie na kravskou bílkovinu je nejčastějším typem potravinové alergie u dětí do 3 let. Většinou se projeví ještě před ukončením prvního roku. Ke kontaktu s bílkovinou totiž dochází jejím přestupem do mateřského mléka. U 90 % dětí (nejdéle do 6 let věku) však postupně odezní. V opačném případě je nutné dodržování speciální diety dle doporučení vašeho lékaře.

Krmení na cestách

Během cestování je udržet pravidelný režim svačinek a hlavních jídel složitější. Dopomoci si můžete termoobaly nejen na lahve s vodou, ale i pro misky s příkrmy. V samotných miskách jsou pak nejlepší volbou hermetické. Obsahují speciální ventil, který zajistí vakuové uzavření obsahu misky. Jídlo v takto uzavřené misce vydrží déle čerstvé. Misky mají šikovné otočné očíslované kolečko, které umožňuje označit datum uložení  do lednice či mrazáku. Pokud obsah s miskou zamrazíte, dá se jednoduše opět rozmrazit v mikrovlnné troubě.