Matrace do dětské postýlky. Víte, podle čeho vybírat?

12.07.2019

Výběr matrace je důležitý pro zdravý spánek i růst vašich dětí. V průběhu života se nároky na výběr té pravé matrace mohou lišit. Poradíme vám, jaké vlastnosti jsou důležité pro matrace do dětských postýlek a jaké jsou nejčastěji prodávané typy.

Důležitou vlastností je prodyšnost matrace, aby se na ni dítě nadměrně nepotilo a nepřehřívalo. Dále by měla splňovat dobré izolační vlastnosti. Při výběru také zvažte možnost a riziko alergických reakcí na materiál matrace. Pokud oba, nebo jeden z rodičů upřednostňuje hypoalergenní materiál, je pravděpodobné, že miminko bude stejně citlivé. Zaměřte se také na nutnou údržbu matrace a neméně podstatnou roli v nákupu hraje její pořizovací cena.

Tento typ matrace je cenově výhodný, nicméně materiál je však příliš měkký. Matrace není prodyšná, takže vzduch nemůže dostatečně cirkulovat a dítě se může na matraci zapotit a přehřát. Výhodou je její možnost praní v pračce. Vhodná je spíše pro občasné přespání, než každodenní užití.

Viscoelastická pěna, nebo také líná, paměťová pěna svou tuhost upravuje podle tlaku a tepla lidského těla. Výhodou je její vzdušnost, lehkost a pevnost. Vhodnější variantou je však pro starší děti. Menší děti do 2 let v postýlce zároveň trénují zdvihání, kdy lidově pasou koníčky nebo se učí poprvé postavit na nožičky. V této matraci jim tak bude chybět praktická opora pohybu.

1199,-

Tato matrace je velmi pružná, prodyšná a tvarově stálá. Většinou se přidává jako příměs do matrací sendvičového typu, kdy se nejčastěji kombinuje právě s paměťovou pěnou.



1190,-

Jejich výhoda spočívá v prodyšnosti a odvětrávání vlhkosti. Obtížně se ale udržují, a proto se v nich mohou množit roztoči. Nejsou tak vhodná především pro alergická miminka. Zároveň se příliš nedokáží přizpůsobit tvaru jejich těla a poskytnout jim tak optimální podporu páteře.

Skvělou vlastností je její prodyšnost, odvětrávání a izolační vlastnosti. Je vyrobena z přírodního materiálu, a tak neobsahuje toxické látky. Je ekologická a hypoalergenní. Z důvodu její tvrdosti se časem může proležet, proto je vhodnou variantou do dětských postýlek, nežli do postelí pro dospělé a větší děti. Pokud navlhne, nebo se znečistí, je obtížné ji vyčistit. Proto pro tento typ matrace zvolte chránič matrací, který svou nepromokavou úpravou, chrání materiál po ním.

V kombinaci s kokosem existuje materiál Kokos-pohanka nebo kokos-molitan. Obě varianty jsou také vhodné do postýlek pro   nejmenší.

Kokosová matrace  799,-


Výhodou je, že matrace není příliš tvrdá a díky prostřední vrstvě dobře větrá. Kokosová vrstva v tomto případě vyztužuje měkkou latexovou pěnu, která zajišťuje komfort dítěte. Ve výjimečných případech se může u některých miminek vyskytnout alergie na latex.

Kombinované matrace, které se skládají z několika vrstev, mohou využívat kladné vlastnosti jednotlivých materiálů a zároveň potlačovat jejich zápory, které by se projevovaly při užívání matrace vyrobené z jediného materiálu. V případě tohoto typu matrací je však nesmírně důležité pořídit kvalitní výrobek, jehož jednotlivé vrstvy nejsou spojovány lepidlem, které by bylo zdravotně závadné a uvolňovaly se z něj chemické látky, které by se dostávaly do dětského organismu.

od 699,-

Chránič matrací zajistí hygienické používání, snadnější údržbu a zvýšení délky životnosti matrace. Také zabraňuje vlhkosti a nečistotám. Vhodný je takový typ, který má vrchní vrstvu bavlněnou a teprve pod ní se nachází nepropustná vrstva. Tím je zaručeno, že vlhkost se nedostane do spodních vrstev matrace, ale zároveň dítě nebude ležet přímo na nepropustné vrstvě, kvůli které by se nadměrně potilo.

Matraci čas od času otáčejte, abyste zabránili vytváření proleželých míst. Občas ji můžete vysát a nechat chvíli vyvětrat. Důležitý je také prodyšný rošt, na nějž se matrace umístí - mimo jiné podporuje cirkulaci vzduchu a odvádí vlhkost.

od  146,-