Proč je dobré nosit miminko ?

10.04.2022

Nošení dětí v šátku bylo a v mnoha kulturách je naprosto přirozenou součástí života. Bylo by asi i těžké si představit jak domorodá žena v Africe či v horách tlačí kočárek ...

Proč je ale nošení dětí užitečné i dnes?

Miminka by neměla zůstávat osamocena a jejich pláč bychom měli brát vážně neboť je to jejich způsob komunikace. 

Při nošení v šátku či nosítku dochází k pozitivní stimulaci mozku - vůně maminky, tlukot srdce, rytmus dýchání, teplo a rytmické kolébání. V tyto momenty děti zažívají podobné pocity, jako měly u maminky v bříšku a to příznivě působí na jejich psychomotorický vývoj. Snadněji se potom vyrovnají s nečekanými a negativními vjemy jako jsou zima, hluk, ostré světlo nebo žízeň. Miminka, která jsou nošená v šátku nejsou vůbec pasivní, neustále jejich tělo a svaly reagují na pohyb a změny svalového napětí matky. Zapojují se do činnosti i hluboké svalové skupiny kolem páteře a nošené děti nejsou nijak pozadu v motorickém vývoji.

Neustále je také stimulován vestibulární systém. Tento způsob nošení je obzvlášť důležitý u dětí předčasně narozených, které byly dlouhodobě odpoutány od své maminky, protože nošením dítěte v šátku dochází k postupnému obnovování jejich vzájemné vazby.

Správný vývoj kyčelních kloubů

Při vertikálním nošení, které je vhodné už od narození, jsou kyčelní klouby ve správném postavení pokud se dodrží pár zásad zdravého nošení:

  •  kolínka jsou výš než zadeček, zadeček je tím podsazen v kapse šátku, či nosítka, ale miminko v něm nesedí
  • nožičky a zadeček miminka spolu tvoří písmeno M a nošení tak pomáhá ve správném vývoji kyčelních kloubů
  • zádíčka jsou při správném podsazení zakulacená do tvaru písmena C, hlavička tudíž nevyvíjí žádný tlak na páteř a miminko má podobnou polohu, na kterou bylo zvyklé v děloze
  • u nosítek je nutné dbát ohled na pořízení opravdu ergonomického nosítka
  • děťátko nosíme vždy tváří k nosící osobě

Mezi skvělé výhody nošení dětí patří i ulehčení mnoha běžných činností. S dítětem v šátku můžete v klidu a bez cizí pomoci nastoupit do kterékoliv tramvaje, autobusu, do míst kam se obvykle s kočárky nesmí, máte volné ruce a při výletech do přírody se dostanete téměř všude. Tyto skvělé pomocníky využijete i během domácích prací, jako je úklid nebo vaření. 

Šátky i nosítka jsou lehká i skladná.

Pořiďte si i Vy nosítko nebo šátek a mějte své děťátko stále ve své blízkosti. 

Ukázka z naší široké nabídky ..

Těšíme se na Vás zase u dalšího článku!

Jeníček - vše pro dítě