První příkrmy obsahující maso. Víte, jak nový druh správně zavést?

09.08.2019

Zavádění masa do příkrmů by mělo probíhat nejdříve od ukončeného 7. měsíce. Maso zkombinujte s ostatními druhy, které dítě už zná. Snáze tak vyzkouší nová jídla. Příkrmy z masa a zeleniny podávejte najemno nakrájené či rozmixované. Přilijte trochu vývaru a dítěti budou více chutnat.

Jaké maso vybrat?

Maso kupujte čerstvé libové. Povařte ho ve vodě a bez soli. Kromě té nepřidávejte ani jiné koření. Dítě na nové chutě připravte postupně. Sůl, která je v tomto věku škodlivá, je totiž obsažena i v mnoha dalších kořenících směsích. Konkrétně můžete zvolit kuřecí, krůtí, kachní, husí, hovězí, jehněčí, králičí, telecí. Teplota by měla být vlažná. Příliš studené nebo horké směsi děti mohou odmítat. Přiložením porce na horní ret jednoduše poznáte, zda je teplota příjemná.

Velikost porce

Jedna dávka masa je 20 g (plná lžíce) na 200g příkrmu. Maso zavádějte postupně, ze začátku dávejte menší poměr masa k zelenině (rozdělte 1 porci do 3 příkrmů). Další týden už rozdělte 2-3 porce) a zvyšujte porce po celý měsíc. Do měsíce by dítě mělo dostat 4-6 porcí masa za týden.

Jaké kombinace příkrm z masa a zeleniny zvolit?

Na výběr máte opravdu mnoho variant. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, vždy maso a zeleninu uvařte do měkka. Použijte kvalitní olej nebo máslo. Důkladně směs rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud příkrm obsahuje hrudky, miminko ji může odmítat. Pokud bude směs příliš hustá, zřeďte ji mlékem či vodou.

  • Krůtí maso, cuketa, brambory, olej či máslo
  • Jehněčí maso, brambory, hrášek, mrkev
  • Králičí maso, mrkev, brambor
  • Kuřecí maso, rýže, růžička brokolice, olej
  • Ryba (losos, filé z tresky), růžička brokolice, brambory
  • Ryba, rýže, mrkev, hrášek, cuketa, olej
  • Ryba, kuskus, dýně, máslo

Z brokolice využijte pouze růžičky. Stonek je pro děti příliš nadýmavý.

Nové stravování podpořte veselými talířky

Někdy nové konzistence a chutě mohou děti zpočátku odmítat. Důležité je dítě nikdy nenutit. Podpořte jeho zájem barevnými talířky a miskami v jednom. Malého jedlíka tak motivují k tomu, aby snědly celý obsah a uviděli tak oblíbený obrázek.

Mističky jsou z odolného materiálu, který vydrží nejeden pád.