Kojení, koupání a přebalování během prvních dnů 

07.03.2020

Každá prvorodička pozná nervozitu, pokud se blíží čas, kdy se bude muset o miminko starat sama doma. V porodnice sice pomáhají sestřičky, ale doma už je to vše na vás. Pečovat o novorozené miminko nebývá nejsnazší, protože je tak malinké a křehké. I přesto vše je to nekrásnější povinnost každé maminky.

Mnoho otázek kladených na téma kojení, přebalování a koupání.

V první řadě je důležité si na sebe zvyknout. Určitě nemůžete čekat, že si miminko ihned začne zvykat na váš řád. Každý máme své potřeby nastavené jinak, a tak je to i u miminek. Neznamená to, že máte čekat na každé zaplakání. Pokud se chcete alespoň trošičku vyspat, je fajn naučit své děťátko rozpoznávat den a noc. A jak na to? Stačí, že tomu prozatím přizpůsobíte čas kojení a chování

Kojení

Nejlepší výživou pro novorozené miminko je samozřejmě mateřské mléko, které dítko vyžaduje takřka neustále. Velké množství maminek odchází po porodu z porodnice s obavou jak takové kojení zvládnou. K tomu slouží hned několik vychytávek: kojící polštáře, formovače bradavek nebo speciální kojící podprsenky. Pokud nastane problém, že maminka mléko nemá, nebo z jiného důvodu nemůže kojit existuje několik laktačních poradkyň, které s vámi rády tento problém vyřeší.


V tomto případě přichází na řadu umělé mléko, kterého máme v dnešní době také plný trh. Pokud jste zvolila nebo z nějakého důvodu musela vybrat tuto cestu je důležité pečlivě vybrat savičku, láhev a sterilizátor, díky němuž je vše perfektně čisté a bez bakterií. 

Ne každé mlíčko hned sedne, proto je nutné jich vyzkoušet co nejvíce, aby jste věděla, co právě vašemu miminku vyhovuje nejvíce. Mlíčko se podává z předem důkladně vysterilizované lahvičky s vhodně zvolenou savičkou. Po ruce mějte vždy plenku, protože si během odříhnutí většina miminek ublinkne.

Přebalování

Během dne vyměníte čerstvému novorozenci zhruba sedm plen. Na přebalování se výrazně projeví způsob výživy. Pokud kojíte vlastním mlékem, je normální, že se stolice dostaví až klidně sedmkrát denně, pokud ale mluvíme o umělém mléce - jednou až třikrát denně. 

Přebalovat by jste rozhodně neměla kdekoliv, ale tam, kde na to je vyhrazený prostor. S pravidelným přebalováním úzce souvisí dokonalé ošetřování zadečku a mytí. 

POZOR! V tomto se liší přebalování holčiček a chlapečků. 

Při přebalování chlapečka je nutné utřít kůži pod penisem. Zadeček je pokaždé správné namazat mastičkou a nechat chvíli provětrat. Až po tomto můžete opět zabalit do plenky. 

U holčiček je nejdůležitější, aby jste otírala kůži kolem přirození odpředu dozadu, aby jste nezanesla do pochvu zbytky stolice. Otírejte buď ubrousky bez parfemace nebo navlhčenou žínkou

Koupání

Myslete na to, že během koupání může vaše děťátko lehce prochladnout. Proto doporučujeme jako první bod donést všechny potřebné věci na jedno místo do koupelny, aby jste nemusela během koupele nikam odbíhat. 

Malý tahák na to, co všechno by jste měla mít připravené:  vaničku/kyblík, podložku/lehátko, kosmetiku, osušku, plenky a oblečení.

Ptáte se: Kdy a jak mám miminko koupat?

Doporučuje se nejvhodnější doba před krmením nebo až hodinu po. 

 Miminko velmi opatrně pokládejte do vaničky, podepírejte mu záda a hlavu o vaší paži a druhou rukou opatrně omývejte. Pokud nemáte dostatek síly na to držet novorozence po celou dobu a není zrovna po ruce váš partner. Položte ho na podložku nebo ideálněji na lehátko. Po vykoupání dítě položte na podložku, kde máte dopředu připravenou bavlněnou osušku, opatrně a pečlivě mimčo osušte - nezapomínejte na faldíky! Záhyby tělíčka promažte dětským olejíčkem.

Není doporučováno koupat miminko každý den. Stačí když mu omyjete obličej, genitálie a zadeček. Neméně pozornosti věnujte očím, které čistěte namočenými vatovými tampónky od vnitřního k vnějšímu oku. Ouška jen velmi opatrně zbavujte ušního mazu. 


! Na závěr chceme připomenout !

Nikdy nenechávejte miminko bez dozoru a samotné ve vaničce.

Kontrolujte pravidelně teplotu vody, aby nebyla příliš horká nebo naopak studená.

Při sušení ho nenechávejte na přebalovacím pultu, posteli ani nikde jinde.